Zoekt wethouder Strijk aan Nieuwe Rijn horecapand voor vriendjes?

Het lijkt er op dat wethouder Robert Strijk (D66) nog even een vriendje of een familielid aan een horecabedrijf aan de Nieuwe wil helpen. En absoluut schijt heeft aan bewoners van de Nieuwe Rijn. En bovendien ook de kluit belazert. Of bezit hij leegstaande panden aan de Nieuwe Rijn? Zijn hol geblaat getuigt van weinig bestuurlijke integriteit. Vreemd ook, want waar burgemeester Lenferink om ‘law and order’ op horeacagebied predikt, kan het andere collegelid – Strijk dus – vrij schieten.

Welke ‘grote’ visie kan er toch ten grondslag liggen aan een snel gesmeed plannetje om het aantal toegestane horecabedrijven aan de Nieuwe Rijn (feitelijk tussen Gangetje en Hoogstraat) te verhogen van 33 naar 40 procent. Wat is dat voor geneuzel en ad-hocdenken, terwijl je omwonenden en bestaande en nieuwe horecabedrijven hebt beloofd dat er de komende jaren (volgens mijn informatiebronnen: de komende vijf jaar) aan de Nieuwe Rijn geen nieuwe horecavergunningen worden uitgegeven?

In de omgeving van de Nieuwe Rijn zijn horecaondernemers begonnen die verplicht waren bestaande horeca over te nemen (vaak duurder, vanwege overname van ‘goodwill’ en inventaris). Er waren ook mogelijkheden om niet-horecazaken aan de Nieuwe Rijn over te nemen, maar zij stuitten op de gemeente met de mededeling dat er ‘de komende vijf jaar daar geen horecaverguningen worden uitgegeven’.

Opmerkelijk genoeg zit het aantal horecabedrijven tussen Hoogstraat en ’t Gangetje volgens mijn telling precies op een derde (11 van de 33 panden, het maximum dus), maar misschien heb ik bedrijven mee gerekend die volgens de gemeente geen horecabedrijf zijn maar tot ‘middenstand’ behoren. ‘Middenstand’ mag in Leiden tot laat koffie en broodjes serveren, ook op het terras/dekschuit, als je maar geen alcohol schenkt (dan ben je horeca).

Wie over de Nieuwe Rijn loopt krijgt wellicht – net als ik – de indruk dat horeca daar heel dominant aanwezig is. Het lijkt nog veel meer door een aantal van die enorme dekschuiten. Die beslaan soms – net als terrassen – meerdere panden, hetgeen kennelijk is toegestaan. Toch een beetje vreemd dat daarvoor binnen de soms rigide horecaregeldrift van de gemeente Leiden geen spelregels gelden?

Wat doe je trouwens als nieuwkomer als je een nieuw horecabedrijf (met dank aan Robert Strijk) kunt beginnen aan de NieuweRijn en er geen ruimte of mogelijkheid is om dezelfde exploitatiemogelijkheden te verwerven als je collega’s/concurrenten, misschien niet eens voor je eigen deur? Is dat rechtsongelijkheid? Mag dat, kan dat?

En wat kan het de gemeente eigenlijk schelen als er een of twee panden aan de Nieuwe Rijn leeg staan? Dat is toch een probleem van de eigenaar die wellicht nog verknocht is aan de hoge verhuurprijzen van voor de crisis? Ja, ik begrijp dat er best iemand een horecabedrijf wil beginnen in de voormalige bank op de hoek van de Hartesteeg/Nieuwe Rijn. Jammer dan, mag niet en kan niet. Natuurlijk komt er een nieuwe huurder, maar niet meer voor de hoofdprijs.

Het is ook de taak van de gemeente om risico voor onze stad in te perken. Niet doorslaan, maar beheersing. Dat getuigt van enige visie, mijnheer Strijk en niet van uw huidige opportunisme. Natuurlijk, als je niks kan, kun je altijd nog een horecabedrijf beginnen als je poen hebt. Horeca is thans booming. Wie een horecabedrijf heeft, weet ook dat succes niet komt aanwaaien en dat het hard werken is. Maar wat als de economie zich weer corrigeert (en als altijd de horeca dat als eerste merkt) – en dat gaat gebeuren – en de leegstand aan de Nieuwe Rijn straks onvoorzien groter/groot is. Mogen dan 40 procent van de panden aan de Nieuwe Rijn – al naar uw gelegenheidsinzichten (u wilt toch geen leegstand immers!) – zaken toestaan als Action, Lidl en H&M?

Ik meen me te herinneren dat het met name D66 was die jaren geleden als vaste oppositiepartij veel kritiek had op de drammerigheid van de ooit allesoverheersende PvdA in de stad. En nu lijkt D66 warempel door hetzelfde virus te zijn besmet.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *