World Wide Web is een groot, oncontroleerbaar en stinkend riool

Wat is het World Wide Web toch een oneindig groot en vooral stinkend riool door toedoen van allerhande tuig. En, veel erger nog, een terrein waarvan politie en justitie eigenlijk nauwelijks iets weten, zodat de onderwereld ongebreideld haar gang kan gaan. Criminaliteit waar veel te weinig tegen wordt gedaan. Op het dark (deep) web verhandelt de onderwereld ongestraft alles wat ze wil: harddrugs, pistolen, mitrailleurs, tanks, vliegtuigen, etc. Het wachten is op aanbiedingen van nucleaire stoffen of afval.

Dat dark web is de plek die voor ons – althans voor ons eenvoudige internetgebruikers – onbereikbaar is. Het is voor mensen die slecht willen (via een anonieme server die werkt zonder IP-adressen) en die op ict-gebied meer kunde en kennis hebben. Het gaat in feite om de onderwereld van internet, gemaakt en gebouwd door opportunistische wizz-kids die er vaak multimiljonair mee zijn geworden.

Een aantal van hen is in de publiciteit geweest en is gevraagd naar hun motivitatie om zulke podia voor de slechtste mensen van onze aarde te willen scheppen. De antwoorden zijn altijd van eenzelfde strekking, waarmee ze een soort ‘ideologie’ suggereren: wij zijn anti-overheid; wij zijn voor vrijheid zonder enige controle en bemoeienis van regeringen en ambtenaren, wij vertegenwoordigen de ware vrijheid! Het is een ‘filosofie’ die ook redeneert volgens eenzelfde labiele zienswijze als die van de National Rifle Association in de VS: wapens doden niet, mensen doen dat. Wie schiet is schuldig! Dus dat op de illegale sites die zij bouwden dingen gebeuren die het daglicht niet velen is de wizz-kids niet aan te rekenen, zeggen ze.

Het is niet meer dan toeval dat deze week door toedoen van de Nederlandse politie in het deep web een criminele drugsorganisatie (Hansa) werd opgerold. Grofweg gezegd waren beheerders te slordig (nonchalant) geworden, waardoor – na tips – de politie mogelijkheden zag de site op te rollen, en aanhoudingen te verrichten.

Prachtig hoor, maar tegelijkertijd ook: wat een treurnis over de opsporingscapaciteit van onze politie en justitie. Toevalstreffers, noem ik dat. Waarom nemen zij geen wizz-kids in dienst? Zijn die er misschien niet met een mooie motivatie om het vullis in het dark net op te helpen sporen. De salarissen zullen wellicht te laag zijn. In het bedrijfsleven kan zo’n toppertje natuurlijk goudgeld verdienen, vast veel meer dan onze minister-president. En dan hebben wij natuurlijk op onze koude kleigrond de poppetjes pas echt aan het dansen!

Hebben wij – kleine luiden – last van het criminele dark web? Jazeker, want aanvallen op onze computers komen niet zelden uit die diepe krochten van het Word Wide Web. Van die acties dat je 250 euro moet betalen wil je een code krijgen dat je weer toegang hebt tot je eigen computer. Maar laten we eerlijk zijn: we hebben ook genoeg last van het ‘gewone’ internet. Al eens iets gekocht via Marktplaats? Of een reisje geboekt rechtstreeks bij een particulier. Of via een bookingssite die propageerde dat het de laatste kamer was die u nu nog snel kon boeken, terwijl het hotel bij aankomst nagenoeg leeg was? De goeden niet te na gesproken, maar het World Wide Web is een hap bagger. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het gemak waarmee we elkaar op sociale media voor rotte vis uit maken. Wat zijn wij toch rare wezens!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *