Waarom is verzet tegen roken zo’n nationale ziekte geworden?

Natuurlijk, hartstikke ongezond dat roken. Maar kunnen we niet een beetje rekening houden met de miljoenen medemensen (ruim 22 procent = bijna 4 miljoen Nederlanders) die wel roken en die er maar niet van af kunnen komen. Wetenschappelijk is vastgesteld dat tabak een zeer verslavende werking heeft en dat de tabaksindustrie willens en wetens onze rookwaar een zodanige chemische samenstelling heeft meegegeven dat veel rokers echt niet zonder dat verslavende ‘medicijn’ kunnen.

Als het dan per se moet zo’n algemeen rookverbod, waarom wordt trouwens niet eerst de tabaksindustrie aangepakt? Wat hebben verboden voor zin als verslavende tabak legitiem op de markt mag worden gebracht. Want wat overheidsbeleid betreft gebeurt er niet heel veel meer dan de stelselmatige verhoging van belasting op rookwaar. De gebruiker wordt zwaar gepakt en die betaalt inmiddels megaprijzen voor rotzooi (circa 10 euro per pakje) waarvan naar mijn inschatting de productiekosten hooguit een euro per pakje zijn.

Geloof me: elke roker heeft er weleens aan gedacht om te stoppen. Dat kan niet anders, want de gezondheidsrisico’s zijn ook groot. Dat idee wordt al decennia breed uitgevent door overheid, wetenschap en de anti-rooklobby. En longkanker (in bredere zin ook hart- en vaatziekten) is een vreselijke ziekte. Iedereen die het van nabij heeft meegemaakt, verklaart rokers natuurlijk voor gek dat ze er mee doorgaan.

Zelf ben ik een ’tevreden’ sigarenroker. Hoewel ik de rook niet inhaleer, heb ik periodes dat ik er echt aan verslaafd ben (8 sigaren op een dag). Het is een ‘eenzame’ bezigheid; ik kan alleen nog thuis roken en op straat (voor zolang dat nog mag). Als ik van het roken teveel moet hoesten (een mens inhaleert, ook als hij dat niet wil, toch altijd bijna 30 procent van de rook), dan stop ik weer een paar weken, hetgeen me niet heel veel moeite kost. Maar elke keer begin ik weer. Heerlijk na (bij) de koffie, heerlijk als ik aan het lezen of schrijven ben.

Bovendien vind ik de zaken waar ik rookwaar koop buitengewoon gezellig, aardige mensen. Het doet mij een beetje herinneren ook aan de kleine winkeltjes zoals ik die kende tot de jaren zeventig in mijn geboortedorp Hoogmade (ooit 14 winkeltjes op een bevolking van nog geen 1000 mensen). Ik vind het leuk en gezellig om geregeld binnen te lopen bij ‘mijn’ sigarenboeren aan de Haarlemmerstraat en de Lange Mare.

Elk mens heeft het recht om zijn eigen ‘gezonde’ omgeving te bepalen, welke risico’s hij wil uitsluiten om lichaam en geest zo goed en lang mogelijk te preserveren. Maar een beetje dubbel is het allemaal wel. De lucht die wij ademen is alreeds ernstig vervuild (CO2 en andere giftige stoffen) en ‘we’ (onze overheid, onze politiek) laten de economie prevaleren boven onze gezondheid; het aantal (traditionele) auto’s neemt weer dagelijks toe; tegen vervuilende fabrieken wordt nauwelijks opgetreden (zie bv. het verhaal over Hoogovens dat jaren achtereen rotzooi uitstoot zonder noemenswaardig ingrijpen van de overheid).

Al lange tijd worden ook de kosten van de gezondheidszorg als anti-rookargument gebruikt. Een opportunistisch argument volgens mij omdat door het gezond ouder worden de samenleving met andere hoge kosten wordt opgezadeld voor dementerende en krakkemikkige mensen. En niet te vergeten eenzame mensen op wie het leven zwaar zal drukken, en die geestelijke hulp nodig hebben. We gaan dood, en hoe ouder we worden des te meer dat kost.

In zekere zin houdt de minderheid aan rokers al heel veel rekening – al dan niet onder wettelijk ‘dwang’ – rekening met de niet-rokende meerderheid (in de horeca, op terrassen, openbaar vervoer, werkplekken, etc.). Maar we slaan mijns inziens door als bedrijven als Pro Rail het roken op speciaal daarvoor ingerichte plekken in de open lucht op treinstations onmogelijk wil maken, zogenaamd om in de pas te lopen van de ‘maatschappelijke ontwikkelingen’ (in feite: de meerderheid ‘beslist’. Laten we een beetje rekening houden met de rokers onder ons!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *