Verzet tegen sloop Haarlemmerstraat na vondst middeleeuwse kelders

Het Leidsch Dagblad meldde gisteren (zaterdag 25 augustus) dat onder een aantal panden aan de Haarlemmerstraat, die moeten wijken voor (waarschijnlijke) de komst van Zara, oude kelders (c.q. restanten daarvan) uit de Middeleeuwen zijn gevonden. Bijzonder, maar zeker niet verrassend voor die plek waar ooit de oudste bebouwing van Leiden stond, lijkt mij.

Het is best een beetje raar dat de gemeente Leiden sloop- en nieuwbouwvergunningen voor acht winkels heeft afgegeven, terwijl iedereen met een beetje historisch besef dus kon vermoeden dat op die plek oude bouwwerken zouden worden gevonden. Verwarrend is ook dat volgens betrokkenen in de bouwvergunning staat aangegeven dat de panden dateren uit rond 1850.

Nu er kelders uit de Middeleeuwen zijn ontdekt, is er ineens verzet tegen de verdere sloop van 8 panden aan de Haarlemmerstraat.

Overigens er bij het project een bouwhistoricus (ene Pieter-Jan de Vos) betrokken alsmede een medewerker (Edwin Orsel) van de Stichting Erfgoed Leiden en Omstreken die melden dat alle bijzondere vondsten worden gedocumenteerd en vastgelegd.

Toch valt de sloop van de 8 panden aan de Haarlemmerstraat niet bij iedereen in goede aarde. Leidenaar Tjalling Schuttenhelm is o.m. op internet(zoek onder: Stop sloop Haarlemmerstraat – Stille Rijn in Leiden – Petities.nl) een petitie begonnen tegen de verdere sloop. Om de advocaatkosten voor een gerechtelijke procedure te kunnen betalen heeft hij tegelijk een crowfundingsactie op poten gezet, aldus het Leidsch Dagblad.

Volgens Schuttenhelm (op internet) is de sloopvergunning onterecht verleend en is de datering (uit 1850) door de gemeente volstrekt onjuist. Hij vindt dat het ‘welstandsadvies’ over dit bouwplan absurd is en niet onderbouwd, en dat het ‘monumentenadvies’ erover strijdig is met de eigen richtlijnen van de gemeente. Maar vooral het feit dat er thans ‘nieuwe bouwhistorische informatie is ontdekt’ vereist dat de bouwvergunning wordt ingetrokken.

De gemeente windt zich er niet over op: ,,Alles wordt vastgelegd en de vondsten staan verdere ontwikkelingen niet in de weg. Het gaat niet om muurschilderingen hier. De vergunning is onherroepelijk dus wij kunnen en willen de uitvoering van de plannen niet tegen houden”, is de strekking van het commentaar in het LD.

Overigens gaat de sloop heel geleidelijk. Bijna steen voor steen worden de panden dagelijks een stukje ‘lager’. Ik heb de indruk dat het zorgvuldig gebeurt, maar vindt wel dat het gemeentebestuur veel heeft weggegeven. Er zou een betere, vooral strakkere regie moeten worden gevoerd over bouwprojecten als deze.

Ik vind het heel opvallend dat de gemeente een verdacht commentaar geeft, namelijk ‘dat het in de Haarlemmerstraat niet om muurschilderingen gaat’. Maar dat wisten ze toch tevoren nog niet? Het had zo kunnen zijn.

Ik vind dat de politiek moet uitzoeken of het college dit bouwplan Haarlemmerstraat/Nieuwe Rijn wel goed en integer heeft bekeken en voorgesteld. Want tot voor kort zaten er in B en W (de oude club) teveel neo-liberale drammers met teveel hang naar ondernemers/bedrijfsleven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *