Verwaterde principes van Leidse politiek bij verhuizing naar nieuw ‘Stadskantoor’

Voor wie het nu nog niet weet: alle loketdiensten (en vele andere afdelingen, waaronder UWV, parkeren, etc.) van het Stadhuis (tijdelijk) en het Stadsbouwhuis aan de Langegracht verhuizen met ingang van het nieuwe jaar (per 6 januari) naar het nieuwe ‘Stadskantoor’ (sic) aan de Bargelaan 190, het zogenaamde Level-gebouw achter het station. Daar komen uiteindelijk ook de ambtenaren terecht die nu nog in het voormalige belastingkantoor aan het Stationsplein werken, zodra het Stadhuis is ‘opgeknapt’.

Het leek een echte (linkse) principiële keuze. Het moest allemaal super, super maar dan ook echt super milieu-zuinig en welhaast ‘eeuwig’ duurzaam worden. Aan superlatieven niet te kort in de uitgangspunten, maar uiteindelijk is flink wat water bij de wijn gedaan. Eigenlijk gewoon vanwege tijdsdruk en gebrek aan mogelijkheden. Alsof je in de stad zo makkelijk 10.000 vierkante meter kunt vinden!

Ja, we krijgen een ‘Stadskantoor’ buiten de stad. Voor mijn gevoel dichter bij Oegstgeest dan bij hartje centrum! Maar volgens de gemeente een goed bereikbare plek. Het makkelijkste via het Centraal Station te bereiken voor wandelaars, maar zonder ‘spoorkaartje’ lukt dat natuurlijk niet. Dus voor die bezoekers gaat het via die ‘gezellige’, lange tunnel terzijde van het stationsgebouw.

In de motivatie van de gemeente over deze nieuwe plek schrijft ze: ‘Een goed bereikbare plek, want dat is handig en duidelijk’. Heerlijk die holle frasen. En: ‘De gemeente gaat u op een meer persoonlijke wijze ontvangen in een moderne, gastvrije omgeving’. Er is bewust gekozen voor het huren van een ‘relatief nieuw gebouw’. Het geeft de mogelijkheid ‘om flexibeler met huisvesting om te gaan; we hoeven niet een nieuw pand te bouwen; dat bespaart tijd, geld en milieu.’ Wat prachtig toch van ons vooral linkse stadsbestuur dat zoveel ‘wereldproblemen’ met één pennenstreek zijn opgelost!

Nou is het kenmerk van gemeentebesturen dat zij afhankelijk van de samenstelling er per 4 jaar flink van standpunt kunnen veranderen. Zeker, huren is in beginsel flexibel, maar dat is vooral een theoretische waarheid als het gaat om kantoorruimte van 10.500 vierkante meter (in 4 vier bouwlagen) voor vele honderden fte’s met heel veel (ruimte) voor loketdiensten. Want na een lange zoektijd (binnen het stadscentrum, waar geen plek was) was de gemeente gedwongen buiten het stadshart te gaan huren. Dankzij de verhuizing van het ROC uit het Level-gebouw kwam er ‘onverwacht’ ruimte voor de gemeente.

Huren op langere termijn is per saldo trouwens niet per se goedkoper dan zelf bouwen. Natuurlijk, in dit tijdsgewricht is grond zeldzaam en dus duur en rekenen aannemers superprijzen. De ‘nieuwe’ kantoorcultuur (flexibele werkplekken, etc.) maakt het mogelijk minder werkplekken voor ambtenaren sec in te richten, maar daar staat de nieuwe cultuur van plekken (voor servicegesprekken en een zelf-servicegedeelte voor bezoekers) weer extra bij.

Maar 10.000 vierkante meter (het gebouw is 30.000 vierkante meter groot) kost de gemeente (eigenaar Green van het Level-gebouw hanteert prijzen van circa 135 euro per vierkante meter per jaar)toch zeker ruim een miljoen euro per jaar. Met de huidige lage rentestand kun je voor dat bedrag een verschrikkelijk groot gebouw neerzetten, waarvan je dan wel 30, 40 jaar gebruik kunt maken (als de politiek wijzer is: veel langer).

Als gezegd: huisvesting is afhankelijk van de grillen van de politiek. Het zal wel waar zijn dat het Stadsbouwhuis niet langer geschikt is voor de ambtelijke organisatie (eigendom), maar zonde is het wel. En ik geloof het niet. Ik was er laatst nog, en had zeker niet het idee dat het een gedateerd kantoorgebouw is. Maar er zijn vaste wijze en dure adviseurs die mij logenstraffen.

En als altijd zijn waarheden in de politiek rekbaar. De gemeente Leiden wil Level huren, omdat dit een leegstaand, relatief nieuw pand is dat zeer energie-efficiënt en duurzaam is ontworpen. Alleen – zo meldt Sleutelstad.nl op zijn website – niet zo duurzaam als de gemeente zelf eerder had opgenomen in de plannen: ‘De duurzaamheidsambitie is minder hoog dan genoemd in het kaderbesluit. Dat komt omdat investeringen in extra duurzaamheidsmaatregelen veelal kostbaar zijn en er onvoldoende tijd is deze gedurende het huurcontract terug te verdienen.

Nadat de medewerkers van het stadhuis verhuisd zijn, begint de verbouwing en renovatie van het stadhuis tot wat ‘Hof van Leiden’ gaat heten. Die werkzaamheden duren naar verwachting een jaar. Ook het stadhuis wordt daarbij geschikt gemaakt voor flexibel en samenwerkingsgericht werken door de ambtenaren. Als eind 2020 het verbouwde stadhuis wordt opgeleverd, kunnen ook de ambtenaren uit het Stationsplein 107(vroegere belastingkantoor) verhuizen naar de Bargelaan.

Niet alleen stadhuismedewerkers gaan naar Level, dat geldt ook voor het college van burgemeester en wethouders en voor de fractiekamers van de politieke partijen. Het stadhuis wordt vanaf januari 2020 ongeveer 1,5 jaar verbouwd. Daarbij wordt onder andere ook de monumentale raadzaal gerestaureerd. Na de verbouwing komt de gemeenteraad weer terug in het stadhuis.

De vergaderingen van de gemeenteraad en de verschillende raadscommissies worden tijdens de verbouwing van het stadhuis niet in Level gehouden. Het gebouw is daarvoor niet toegerust en het voor korte tijd geschikt maken is te duur. De gemeenteraad vergadert vanaf januari 2020 in het gebouw van Hoogheemraadschap Rijnland aan de Archimedesweg 1 in Leiden.

Informatie/beeld: Gemeente Leiden, Green Real Estate, Sleutelstad.nl, Wikipedia.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *