Verplichte sloop appartementen kust van Benidorm kost gemeenschap 168 miljoen

Veel kustplaatsen in Spanje werden decennia lang geteisterd door criminele bouwers en onbetrouwbare bestuurders die hun zakken vulden met steekpenningen voor het afgeven van illegale vergunningen voor soms mega-bouwwerken (vooral hotels en appartementen). Met die wild-west cultuur zijn miljarden euro’s ‘verdiend’.

Inmiddels zijn overheden er in Spanje van overtuigd dat een aantal van die bouwwerken moet worden gesloopt. Zo onder meer in Benidorm, waar de overheid nu bijna 168 miljoen euro wil uittrekken voor de sloop van twee appartementengebouwen (Twin-torens) van 22 verdiepingen (aan de Gemelos 28 op de Punta Llisera).

Het gaat om bijna 170 luxe woningen waarvoor de eigenaren tot een miljoen euro of meer hebben betaald. Het bouwproject is circa twaalf jaar geleden illegaal neer gezet. Al meer dan tien jaar dreigt de overheid met de sloopkogel, maar ‘iedereen’ dacht dat het zo’n vaart niet zou lopen. Ondanks de economische crisis vanaf 2009 ging de verkoop gewoon door, ook al had dat wel gevolgen voor de prijs.

Het appartementencomplex staat trouwens op een echt schitterende plek, en is bijna in de Middellandse Zee gebouwd, volstrekt in strijd met bouwregels die bepalen dat er alleen mag worden gebouwd op tenminste 15 meter van de ‘kustlijn’. Reeds in juli 2012 werd de bouwvergunning ingetrokken. Nu heeft het hooggerechtshof vorig jaar definitief bepaald dat dat ook gaat en moet gebeuren.

De ‘Generalitat Valencia’ moet de woningbezitters nu compenseren. Alle eigenaren krijgen het geld dat zij er officieel – het bedrag vermeld in de koopakte – voor hebben betaald terug, inclusief 20 procent schadevergoeding. In totaal dus bijna 170 miljoen euro.

Een deel van de aankoopprijs van veel van deze appartementen is trouwens met zwart geld betaald. Zo wonen nogal wat Russen die dus kunnen fluiten naar een deel van hun centen. Het is de bedoeling dat er tweede helft an dit jaar wordt begonnen met de sloop, maar officieel bericht daarover hebben bewoners/eigenaren nog niet vernomen. Bovendien moet de ‘provincie’ Valencia het bedrag van 168 miljoen euro ook nog bij elkaar harken.

(bron SER, Telegraaf, internet)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *