Verkiezingen Leiden: Eventjes geen D66 en brallende localo’s

Ja, ik ga zeker stemmen op woensdag 21 maart, zoals altijd trouwens. Ik hoop u ook. De laatste keren heb ik mijn stem gegeven aan D66. En die neiging had ik weer toen ik in het Leidsch Dagblad van zaterdag in staccato het verkiezingsprogramma van deze partij las, en vervolgens ben gaan googelen om meer details te weten te komen. Een programma dat mij zeker aanspreekt, maar helaas ben ik volkomen van deze partij genezen door wethouders als Strijk die mij veel te grote feodale trekken vertonen.

D66 is op Leidse schaal een partij geworden waarvan de basisfilosofie niet goed wordt gevolgd en niet wordt uitgedragen door de bestuurders in de gemeenteraad. Ze verkondigen respect en menselijkheid maar Leidenaars als ik hebben daarover een geheel ander gevoel, hebben andere ervaringen/waarnemingen. Er heerst bij die partij een soort drammerigheid en ook respectloosheid voor afspraken en medezeggenschap/inspraak, die mij doen herinneren aan de arrogantie van de PvdA uit de jaren tachtig en negentig van de vorige eeuw.

Ik voel mij zeer onprettig als ik uitspraken van Paul Dirkse, lijsttrekker D66 Leiden lees: ,,Als grootste partij in deze stad neemt D66 inmiddels acht jaar verantwoordelijkheid, met een open en transparante stijl waarin samenwerking tussen partijen in de stad voorop staat. Ik ben trots op wat er is bereikt. Er is zichtbaar geïnvesteerd in de stad. Met dit verkiezingsprogramma richten wij ons op de verdere toekomst van Leiden. Ook de komende vier jaar wil D66 optimistisch leiden. D66 krijgt het voor elkaar!” Wat mij betreft gewoon een tijdje terug in je hok (oppositie) om het gevoel voor verhoudingen en een zekere nederigheid terug te vinden.

En het worden ook niet de localo’s. Veel te veel wispelturige individuen zonder veel kwaliteiten. Vooral roeptoeters – een enkele uitzondering daar gelaten – die zeggen dat zij beter begrijpen wat wij Leidenaars vinden en willen. Alsof die groep eenduidig in beeld is te brengen. Gezien de zwaarte van het raadswerk ben ik alleen maar sceptischer geworden over lokale politieke partijen. Ik vind een band met een landelijke partij heel belangrijk, zeker nu zoveel heel specialistische taken als bijvoorbeeld gezondheidszorg deel uitmaken van het lokale raadswerk. Voor dat soort onderwerpen heb je mensen met kennis en kunde nodig, zijn lijntjes met landelijke politiek nodig. Kwesties die mijns inziens niet aan ‘gelegenheidspolitici’ kunnen worden over gelaten.

Wat dan wel te stemmen? VVD, zeker niet, dat blijft in het algemeen een partij met rare hansworsten die er in het algemeen een te lage moraal op nahouden. En christelijke partijen; ik moet er niet aan denken; nooit op gestemd. Wat blijft er dan nog over? Dat ga ik eens goed bekijken.

O ja, vergeet u woensdag ook niet voor of tegen de nieuwe Wet op de Inlichtingen en Veiligheidsdiensten (Wiv) te stemmen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *