Uniek bouwproject in en rond oude Meelfabriek krijgt langzaam gestalte

De nieuwe appartementen, o.a. voor bijna afgestudeerden op het terrein van de Meelfabriek.


Het bijzondere bouwproject in en rond de Meelfabriek krijgt gestalte. Onlangs is het eerste deelplan opgeleverd: onder meer 57 studentenwoningen in opdracht van stichting DUWO, een organisatie die circa 33.000 woningen verhuurt aan studenten in de regio Amsterdam, Den Haag, Delft, Leiden, Wageningen en Deventer.

 

Het gaat om 57 huurappartementen voor ‘young professionals’, voor (bijna) afgestudeerden, en zijn gebouwd bovenop een grote ‘drie laagse’ parkeergarage die in de behoefte voorziet van alle bewoners van het mega-bouwproject dat 46.000 vierkante meter vloeroppervlak telt. Het terrein wordt ingericht als een autovrije siertuin naar ontwerp van Piet Oudolf. Tevens zijn eind vorig jaar al het oude directiekantoor en Poortgebouw geschikt gemaakt voor creatieve bedrijven als ateliers, ontmoeting-en samenwerkingsruimten.

Het masterplan voor de herontwikkeling van de Meelfabriek is van de wereldberoemde Zwitserse architect Peter Zumthor. Voor de uitwerking van de plannen hebben de projectontwikkelaars de Nederlandse architect Bart Akkerhuis aangetrokken (onder meer bekend van de KPN-toren in Rotterdam, Art Institute Chicago en met anderen betrokken bij et ontwerp van Europa’s hoogste toren, The Shard bij London Bridge in Londen, en de bouw van de 620 meter hoge Yongsan Tower in Seoel. Hij werkt samen in het Leidse project met architect Jan Splinter, onder meer verantwoordelijk voor de aardwarmtecentrale in Den Haag en het welnesscentrum Azzurro in Noordwijk.

Zoals vermeld worden alle gebouwen met elkaar ‘verbonden’ door aanleg van een grote tuin annex plein. Oudolf is internationaal vermaard en onder meer verantwoordelijk voor de highline in New York, een kilometers lange verhoogde spoorlijn in Manhattan waarvan een werkelijk uniek en fraai wandelpark is gemaakt.

Ontwerp Singeltoren.

Als het goed is is de verbouw en nieuwbouw van en op het terrein van de Meelfabriek eind 2021 gereed. Thans wordt gebouwd aan de Singeltoren (appartementen van 104 tot 252 vierkante meter; de verbouwing van molengebouw en riffellokaal tot penthouses van 100 vierkante meter; de verbouw van het meelpakhuis tot lofts vanaf 250 vierkante meter met op de begane grond een café-restaurant en op de eerste etage een showroom voor design-inrichting; en de verbouw van het silogebouw tot hotel met op de bovenste verdieping en ‘skybar’ met uitzicht over de stad.

Eind 2016 is gestart met de eerst fase: nieuwbouwappartementen voor zogenaamde Young Professionals. De industriële lofts in het voormalige molengebouw en riffellokaal worden op dit moment gerealiseerd en zijn gereed voor bewoning tweede helft 2019, waarin ook bijzondere winkels en galeries komen. De verhuur van woningen is reeds begonnen: meerkamerwoningen vanaf 600 euro met mogelijkheid voor huurtoeslag.

Eind 2021 zijn alle gebouwen op deze tekening gerealiseerd. Een mooie aanwinst voor de stad.

Bronnen: o.m. website Meelfabriek, gemeente Leiden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *