Uitslag van deze Statenverkiezing is een knalgele kaart voor het kabinet!

Het volk heeft gesproken en het volk heeft altijd gelijk. VVD, CDA en D66 hebben een geweldige draai om hun oren gekregen. Met holle frasen hadden ze weer geprobeerd stemmen te winnen; het beleid te vergoelijken. We zijn er dit keer niet ingestonken. Deze tegenbeweging, met klinkende overwinning voor Forum voor Democratie, is een referendum geworden, een gele kaart voor het reilen en zeilen van onze regering: het volk mort en is ontevreden.

Ik ben persoonlijk niet heel blij met de grote overwinning van Forum. Van bovenbaasje Baudet begrijp ik soms minder dan van het Orakel van Delphi. Zijn spreekbeurten hebben mij teveel weg van zelfverheerlijking (het is bijna masturbatie) en zelfgenoegzaamheid. Hij is een elitair, rechts brallertje en vooral ook korpsballetje waar de oerconservatieve Cambridge- en Oxford Brexiters nog iets van kunnen leren.

Zeker, hij is slim en geletterd, maar voor mij onsamenhangend en onnavolgbaar; en ik krijg er al helemaal geen ‘democratisch’ gevoel bij. Zijn tweede man Hiddema vind ik een absolute autist, een narrige, oude man die niet kan discussiëren maar slechts standpunten meedeelt. Een kwaliteit trouwens die ik bij meer ’top’advocaten zie.

Toch ben ik blij dat Forum onze nationale politiek in haar hemd zet. Er moest letterlijk iets worden rechtgezet, want op een aantal punten dreigden de besturende partijen door te draven. Veel mensen vinden al heel lang dat er iets tegen (massa-)immigratie moet gebeuren. Dai is al zo sedert Pim Fortuyn, en ruim daarvoor nog (weliswaar gematigder) door Frits Bolkestein. En dat is het eerste punt waarop stemmers nu een beetje hebben afgerekend met de gevestigde politiek. Ik ben er trouwens van overtuigd dat als Wilders /PVV zich niet zo als een leipo en dictatortje had gedragen, hij er al veel eerder met de ‘buit’ vandoor zou zijn gegaan.

Er viel nog veel meer af te rekenen bij deze provinciale verkiezingen. Ook voor mij is er altijd lichte boosheid gebleven over het zo gemakkelijk afschaffen van het moeilijk in de wacht gesleepte volksreferendum, met name door D66.

En de nationale boosheid over de prijs die wij straks dreigen te moeten gaan betalen voor omschakeling van gas naar elektriciteit (tot misschien wel 20.000 euro per woning) moet toch ook aan de Tweede Kamer wel duidelijk zijn, dunkt mij. Op de achtergrond speelt mee dat het kabinet vooral burgers de kosten van die transitie wilde laten betalen en het bedrijfsleven wilde ontzien. Op de valreep – vlak voor de verkiezingen – veranderde de regering van standpunt; ook het bedrijfsleven moet meebetalen.

En natuurlijk krijgt dit kabinet nu ook de blunder aangerekend voor de slordige rekensom over de kosten van de aardgasrekening vanaf dit jaar. We zouden er allemaal – netto – op vooruitgaan. Maar door rekenfouten van deze regering blijken de kosten voor aardgas veel hoger dan gedacht, en gaan de meeste mensen er niet of minder op vooruit dan beloofd.

De provinciale verkiezingen van vorige week werden dus een nationaal referendum over de geringe kwaliteit van de regering-Rutte. De VVD kwam redelijk weg, helaas, want verdiende mijns inziens de grootste draai om de oren. Als vanouds, zodra er sprake is van regeringsdeelname, kreeg D66 wederom het grootste verlies te verduren.

Ik heb voor het eerst sinds tijden PvdA gestemd, gewoon, zoals ik al eerder schreef, omdat ik denk dar het beter en gezonder is voor de medemens. Helaas toch licht verlies bij deze Statenverkiezingen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *