Tweede- Kamercommissie ‘brievenbusfirma’s’ prachtig cabaret

Ik probeer op tv en in kranten zoveel mogelijk de verrichtingen van de parlementaire Tweede-Kamercommissie inzake ‘Brievenbusfirma’s’ te volgen. Ik krijg er een beetje een vieze smaak van in mijn mond. Niet omdat er zoveel bedrijven zijn die gebruik (misbruik is nog niet aangetoond) maken van onze wetgeving om legaal zo min mogelijk belasting te betalen, maar omdat wij als Nederland zo verschrikkelijk veel boter op ons hoofd hebben.

Decennialang hebben we bedrijven gelokt juist vanwege dat door ‘ons’ geschapen milde belastingregime. Vele jaren zijn er regels en wetten gemaakt die – zo heet dat in versluierende ambtenarentaal – onze concurrentiekracht internationaal moesten versterken; platweg gezegd legale lokkertjes voor grootkapitalisten waaraan we met weinig inzet en energie veel kunnen verdienen. En ja, dat is hartstikke goed gelukt. Onze VOC-mentaliteit, zoals Balkenende het ooit verwoordde (ja, hoe ethisch was dát: de wereld leegroven tegen ‘gunstige’ tarieven; handel drijven met schepen met een paar honderd soldaten aan boord), brengt elk jaar miljarden extra in de schatkist.

De internationale kritiek op ons gedrag is inmiddels niet van de lucht, en sterk aanzwellend, en van zulke proporties dat we een echt Hollands wapen hebben moeten inzetten: een tijdrekkende en veel camouflerende parlementaire luister- en vraagcommissie die ook nog eens de geur verspreidt dat het vooral om boefjes gaat die onze legale belastingwetgeving ‘misbruiken’.

De kamercommissie wil er achter komen hoe het er achter die dure gevels (aan Herengracht, Keizersgracht in Amsterdam) nou precies aan toe gaat. Een gotspe dat dat niet bekend is (overigens gebeurt daar volgens mij in de regel niet veel anders dan bij accountantskantoren, namelijk zorgen dat klanten zo min mogelijk belasting betalen). Maar van de in totaal dertig rijksambtenaren die wij voor dat doel beschikbaar hebben om duizenden bedrijven die belastingtechnisch in ons land zijn gehuisvest te controleren kun je ook niet al te veel verwachten. Bovendien hebben die te maken van vaak topopgeleide en breed ervaren mensen, van wie ik soms vermoed dat die onze belastingwetgeving veel beter kennen dan onze rijksoverheid. Ja, ja, ons land en de controle op de uitvoering van onze eigen regels (sorry, voer voor een ander column).

Wat een cabaret is dit, een procedure bovendien waarvan de uitslag, het resultaat zich heel makkelijk laat voorspellen:

1. het levert natuurlijk geen informatie op die leidt tot juridische aanpak/boetes voor bedrijven die van dit regime misbruik zouden maken; waarschijnlijk zijn die er ook niet, slechts een enkel (heel dom) bedrijf uitgezonderd;

2. onze belastingwetgeving moet en gaat veranderen, gunstige regelingen moeten geschrapt/versoberd of misschien op Europees niveau worden gelijk getrokken (dat is ook ingewikkeld omdat elk EU-lid nu zijn eigen belastingregime voert/mag voeren);

3. en als het als zo ver komt, zal de uitvoer van nieuwe maatregelen verschrikkelijk lang gaan duren. Een afbouwperiode van tien, vijftien jaar, is heel waarschijnlijk. We kunnen nou eenmaal – dat zit in onze volksaard – moeilijk afscheid nemen van die gezonde Hollandse ondernemersgeest van gratis centen.

1 antwoord
  1. Ton
    Ton zegt:

    Als we ook dit nog eens afbreken kunnen we niet meer zeggen dat we zo’n rijk land zijn waar bijstandstrekkers groententuintjes moet gaan beginnen op advies van de overheid en de voedselbanken door diezelfde overheid ook de laatste 4 jaar niet zijn ge-elimineerd.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *