Traditionele Fransen winnen visstrijd van Hollandse cententellers

Wij Nederlanders zijn flink in onze wiek geschoten. ‘Domme Franse, emotionele argumenten’ hebben er toe geleid dat het Europees parlement onze visvangst voor vele miljoenen schade heeft berokkend. Hoewel ‘onze’ manier van vissen – met pulskor; elektrische stroompjes die vis doet schrikken en in de netten jaagt – wetenschappelijk (zeggen wij Nederlanders) minder schadelijk is dan alle andere vismethoden, zijn de Fransen het daarmee volstrekt oneens.

Geheel logisch trouwens dat die Fransen dwars zijn gaan liggen voor onze vangstmethoden. Wie geregeld Frankrijk doorkruist, met name oudere havenplaatsen bezoekt, begrijpt de romantiek van de (traditionele) visvangst: oude schepen met klein motorvermogen en (relatief) veel familiepersoneel. Die kunnen niet en nooit opboksen tegen ons systeem van vissen: mega-vangsten tegen zo laag mogelijke kosten. Onze vloot heeft een efficiency-operatie ondergaan, onder meer door de pulskor, die de Franse viscultuur gewoon wegvaagt. Niks nieuws onder de zon.

Die introductie van de pulskor was mogelijk omdat het om een experiment ging. De EU zou na verloop van tijd de resultaten analyseren. De Nederlandse vissers waren zo enthousiast, dat in mum van tijds meer dan 80 vissersboten er mee werden uitgerust: meer opbrengst tegen lagere kosten. Beter voor het milieu ook (want minder stookolie nodig), hoewel onze vissers dat woord nog maar amper foutloos kunnen schrijven. Zij kozen voor een vismethode met het risico dat de uitkomst van het experiment anders kon zijn! Te ver voor de muziek uitlopen heet dat.

Wij Nederlanders snappen er niets van dat rationaliteit verliest van de emotionaliteit. Zo zijn wij: wij denken dat de ratio altijd wint, maar zo werkt het gelukkig niet. Die Fransen houden van hun vissers, de traditionele manier waarop zij dat doen, immers het langzame, mediterane leven begint vlak onder Parijs (volgens sommigen al in Brabant). En het prachtige drama waarmee Fransen dat in het Europees parlement verdedigden; geweldig om te zien!

Sorry hollandse rekenmeesters: als wij nu nog niet begrijpen dat koele rekensommen en efficiency niet kunnen winnen van de warmte van de ziel, van oude tradities, moet nog maar eens een Franse cultuurcursus volgen!

2 antwoorden
 1. M.Hoogland
  M.Hoogland zegt:

  Ja, ik zou het helemaal eens kunnen zijn want ik hou ook van die leuke Franse haventjes, heerlijke Franse wijnchateaus oude deux chevauxtjes en
  schilders met alpinopetjes bij houten ezeltjes op schattige dorpspleintjes met oude kasseien etc….
  Maar ja, we lopen anno 2018 ook niet meer allemaal in klederdracht op klompen en rijden in een huifkar met houten wielen.

  Beantwoorden
 2. Dwarsje
  Dwarsje zegt:

  Weer niet goed, eerst de vangstbeperkingen en de daarop volgende maatregelen. Onze viscultuur bestaat ook al eeuwen, beter nog, we hebben het a.h.w. uitgevonden en zeker wat betreft de haringvangst. Blijf van onze cultuur af Fransen! Hou die alpinopet maar op. Nu wij innoverend bezig zijn is het weer niet goed. Gewoon weer een ordinaire poging om onze viscultuur af te pakken, te vernietigen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *