Toch herrie over bouwplan Doelengracht van Leidse universiteit

Gelukkig, er komt toch nog een beetje stampij over de plannen van de Leidse universiteit om 58 sociale huurhuizen aan de Doelengracht te slopen om daar een kolossaal nieuwbouwproject (voor 5500 studenten) te verwezenlijken. Een tijdlang dacht ik dat ik de enige (overigens niet direct betrokken) Leidenaar was die er zich boos over maakte.

Inmiddels zijn er ook anderen die zich erover verbazen. Mijn oud-collega journalist Miep Smitsloo (Miep de Graaf) maakt zich in een ingezonden brief in het Leidsch Dagblad ook boos over de plannen, zeker over het gemak waarmee de universiteit en inmiddels ook B en W, met name burgemeester Lenferink, vindt dat de belangen van 58 huurders volstrekt ondergeschikt zijn.

Op basis van eerdere artikelen hierover op mijn site kreeg ik reacties in de sfeer van ‘het is geven en nemen bij dit soort plannen’. Dat vind ik een moeilijk standpunt, want wat is er te geven of te nemen als het gaat om sloop of geen sloop? Trouwens, als op die plek aan de prachtige Doelengracht monumenten hadden gestaan of dure koopwoningen, dan hadden die plannen er nooit, maar dan ook nooit gekomen. Maar huurhuizen kun je kennelijk wel gebruiken als eenvoudig wisselgeld!

Het bouwproject Humanities Campus heeft inmiddels al twee jaar vertraging opgelopen. Dat komt niet doordat de huurders per se niet uit hun huizen willen (gesteund daarin door hun woningbouwvereniging De Sleutels), maar omdat ‘we niet handig hebben geopereerd. We hadden het niet zo moeten doen’, zegt rector-magnificus Stolker in het LD van 24 juni. Met andere woorden: er is een verkeerd tactisch pad gekozen. Ik noem het arrogantie, dom en weinig maatschappelijk besef van de realiteit anno 2017. In de concept-bouwplannen zijn de 58 huurhuizen gewoon ‘uit gegumd’, zegt de bovenmeester van de universiteit en noemt dat ‘een miskleun’. Hij is wel heel blij dat de gemeente de ‘de regie heeft overgenomen’. Ja, dat snapt mijn grootmoeder ook wel!

Inmiddels hebben Leidse huurdersorganisaties het overleg met de gemeente opgeschort. Volgens het LD van 30 juni hebben HBE, HBV, en HOOD (geen idee waar die afkortingen voor staan; ik wist ook niet dat er zoveel huurdersorganisaties bestonden) zijn boos omdat de gemeente (bedoeld wordt B en W) akkoord gaat met sloop ‘zonder dat De Sleutels daarmee instemt of dat er ook maar een begin van draagvlak is bij de zittende huurders. En dat is in strijd met eerdere afspraken en het huurrecht’. Zo, dat klinkt stevig, nou maar hopen dat ze voet bij stuk houden.

Het woord is nu aan de gemeenteraad. Maar met zoveel bouwpastoors in het college (principieel gesteund door de meerderheid in de raad), verwacht ik daar niet heel veel onderscheidende meningen. Wat dat betreft lijkt het een gelopen race.

Heeft u er trouwens weleens aan gedacht wat het betekent als de universiteit, of delen daarvan, vertrekt naar Den Haag? Er verdwijnt werkgelegenheid; er komt veel woonruimte beschikbaar; de huren gaan omlaag; winkels en horecabedrijven moeten sluiten wegens minder klandizie. Een economische dreun voor de stad. Leiden wordt gewoon minder leuk! Heren Stolker en Lenferink: misschien iets minder vierkante meters bebouwen, een paar etages hoger en de 58 huurhuizen laten staan! Dit advies is gratis.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *