Stop domme plannen voor algeheel vuurwerkverbod in Leiden

Het domste dat je kunt doen is Leiden met oud en nieuw verplicht (wettelijk) vuurwerkvrij te maken. Dat leidt tot rellen. Van oudsher is onze stad namelijk een plek waar je heel veel illegaal, zwaar vuurwerk kunt kopen, vooral ‘gesmokkeld’ uit omliggende landen. En is het eigenlijk wel smokkel te noemen met een ‘politiemacht’ die wel roept dat ze optreedt tegen illegaal vuurwerk maar daar nauwelijks mensen voor heeft.

De Partij voor de Dieren heeft dat plan geopperd, uiteraard in eerste instantie ter bescherming van onze huisdieren. Misschien dat er andere argumenten zijn, zoals het voorkomen van lichamelijk letsel en maatschappelijk schade (vernielingen, branden), maar dat heb ik iet vernomen. Dat lokale initiatief is genomen nu de regering-Rutte zich aan deze kwestie niet wil branden. Gemeenten mogen het zelf regelen.

Persoonlijk vind ik vuurwerk ook helemaal niks. Ik mag subiet worden afgeschaft, maar ik weiger voor andere mensen te bepalen of zij wel of niet rotjes mogen afsteken met Oud en Nieuw. Ik vind zo’n verbod zelfs elitair; de Partij voor de Dieren schaart zich daarmee in een de hoek van bevoogding van Leidenaars. Ik heb het gevoel dat Leiden zo langzamerhand Leiden een stad dreigt te worden van keurig aangeharkte tuintjes; van mensen die allemaal robotmatig in de maat lopen van het gezag; we worden straks allemaal wat kleurloze Lenferinkjes.

Afgelopen jaarwisseling kon ik de verleiding niet weerstaan om één vuurpijl te kopen. We hadden gasten, en ik wilde de komst van het nieuwe jaar zekere luister bij zetten. Een pijl van nota bene 10 euro!

Met gebrek aan ervaring stampte ik het latje waaraan de vuurpijl was vastgemaakt stevig in de grond. Veel te vast want na het ontsteken moesten mijn gasten en ik benen maken omdat de pijl niet omhoog kwam en laag bij de grond zodanig vuur spuwde dat wij het hazenpad moesten kiezen (ja, inmiddels weet ik weer dat je een flinke – ingegraven – fles moet gebruiken).

Veruit de meeste mensen steken geen vuurwerk af. Neemt niet weg dat vele Leidenaars – in de ene wijk wat meer dan in een andere – dit vooral na-oorlogse gebruik heel leuk en gezellig zijn gaan vinden. Het hoort er voor hen bij. Geef ze daarvoor ook de ‘ruimte’. Verbod leidt tot meer illegaliteit (vuurwerk blijft immers alom te koop, legaal of illegaal) en zeker ook tot rellen als de politie gaat optreden.

Ik moet denken aan het refrein van dat prachtige liedje ’15 miljoen mensen’ van Fluitsma en Van Tijn:

,,15 Miljoen mensen

Op dat hele kleine stukje aarde

Die schrijf je niet de wetten voor

Die laat je in hun waarde (…)


Vooral de zin ‘Die laat je in hun waarde’ wordt met dit soort plannenmakerij met voeten getreden.

Een massale, door de gemeente gereguleerde vuurwerkshow werkt niet, is weggegooid geld (50.000 euro?). Je gaat – ik in ieder geval niet – rond 12 uur je huis uit voor een vuurwerkshow. Mijn gezelligheid is op dat uur in en rond mijn huis.

Wat we wel kunnen en moeten doen is gebieden (parken) in de stad aanwijzen die vuurwerkvrij blijven. Misschien dat een heel geleidelijke afbouw van het afsteken van vuurwerk op lange termijn wel werkt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *