Steun referendum torenflats Nieuw Leyden: stem tot 26 mei via uw digid

Een schetsontwerp van hoe het er straks uit moet gaan zien aan de Willem de Zwijgerlaan.

U heeft nog tot zondag 26 mei de tijd om uw steun te betuigen voor een referendum over het zogeheten ‘LEAD’-project, een flink bouwplan voor bijna 600 huur- en koopwoningen in Nieuw Leyden (verdeeld over drie woontorens waarvan de hoogste 115 meter moet worden) aan de Willem de Zwijgerlaan, op de plek van het vroegere KPN-kantoor en uitvaartcentrum Monuta.

Op de begane grond komt er een fietsenstalling en daaronder nog een parkeergarage. Er is veel boosheid over deze plannen in de wijk. Buurtbewoners vinden de hoge torens niet bij de Leidse ‘binnenstad’ passen (de hoogte is ‘buitenproportioneel’) en zijn daarnaast bang voor parkeeroverlast. De gemeente heeft de vaste parkeernorm ‘los gelaten’ waardoor de parkeerdruk in hun wijk flink zal toenemen.

De Leidse politiek is niet gevoelig gebleken voor de bezwaren van de buurt. Ook dat begrijp ik wel in een stad met zo een grote sociale woningnood. Maar bewoners willen nu hun krachten bundelen door een referendum te bepleiten. Tot zondag 26 mei moeten er 5000 handtekeningen van Leidenaars worden opgehaald. Die zijn er nog niet. De schatting is dat er inmiddels ruim 3500 binnen zijn.

Overigens kunt u het het gemakkelijkste en snelste uw steun aan het referendum betuigen door op de site ‘referendumverzoek nota uitgangspunten’ met uw digidcode te stemmen (www.gemeente.leiden.nl/bestuur). U kunt ook lijfelijk naar een van de volgende locaties gaan om uw handtekening te zetten (neem geldig identiteitsbewijs mee!): Stadhuis, Vijfmeibad, Stadsbouwhuis, DZB Leiden, Bibliotheek Stevenshof, Bibliotheek Merenwijk en Bibliotheek Leiden-Noord. Voor openingstijden raadplege men de site van de gemeente over dit onderwerp.

Op 20 juni wordt door de gemeente Leiden bekend gemaakt of er daadwerkelijk een referendum komt (aan het einde van dit jaar). Het gaat in deze zaak trouwens om een raadgevend referendum, dus de politiek beslist wat er mee gebeurt. Op een aantal sites over dit onderwerp wordt dat niet verteld.

Maar wat een vraagstelling zoals die door de gemeente is geformuleerd? Natuurlijk – denk ik – is niemand tegen ‘stedelijke ontwikkeling in Nieuw Leyden’. Maar concreet gaat het om een toch op Leidse schaal wel wat extreme hoogbouw waarvan je je moet afvragen of het daar kan. De formulering van het referendum is voor mijn gevoel zekere politieke manipulatie (in feite taalkundige neutralisatie van het ‘probleem’), opgesteld door en namens het gemeentebestuur dat voor mijn gevoel per se niet wil dat de bevolking de plannen blokkeert. Het druipt van de ‘daadkracht’ die dit college nastreeft (sic!).

In geval van een referendum – als openheid werkelijk een mentaliteit is van gemeentebestuurders – probeer je zoveel mogelijk mensen te mobiliseren voor een volksuitspraak. En dan benoem je wat er feitelijk gaat gebeuren. Dat mag ook wel een paar zinnen meer zijn, een soort toelichting waarin een afweging wordt gegeven. Natuurlijk is woordkeuze vaak manipulatie. Het zou verstandig zijn om daarvoor mensen te kiezen buiten het circuit (geen politici, geen actievoerders).

Ik heb voór het referendum gestemd. Gewoon omdat ik ook hier het ‘democratische’ proces in deze kwestie ten volle wil benutten. Eens zien hoe dit gemeentebestuur met de volksmening omgaat.

Info: mede van ‘Sleutelstad’ en ‘In de buurt’.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *