‘Specialisten’ Alrijne-ziekenhuis verliezen ruim jaar tijd met zeer slordig onderzoek naar keelkanker
Een goede vriend van mij heeft keelkanker. Hij rookt en hij is een stevige, dagelijkse drinker. Dus kan kanker het nare gevolg zijn. Dat weet hij en accepteert hij ook. Maar waar hij heel boos over is, is dat de ‘specialisten’ van het Alrijne-ziekenhuis 15 maanden tijd hebben verspild, omdat ze zeiden niks te kunnen vinden en hem gewoon ook niet geloofden. Hij had het permanente gevoel dat hij niet serieus werd genomen.
Nadat hij de pijn in zijn keelholte nog voor de zomer van 2016 bij zijn huisarts had gemeld, adviseerde die ziekenhuisonderzoek. Hij kwam terecht in de voor zijn gevoel zeer traag draaiende onderzoekritmes van het Alrijne (vroeger Diaconessenhuis). ,,Alles duurde maar. Vele weken moest ik op vervolgonderzoek en -afspraken wachten. Ik wist dat ik natuurlijk niet de enige patiënt was, maar mogelijke kanker in je keel vind ik toch wel reden voor tempo en acuut onderzoek. Niemand maakte naar mijn gevoel ook maar een beetje haast”, aldus mijn kameraad.
,,We kunnen niks vinden”, aldus het personeel van het Diaconessenhuis, waarop mijn maat er aan vasthield dat er in zijn keel toch echt iets mis was. Hij kwam daarna – voor vervolgonderzoek – terecht in het voormalige Rijnland-ziekenhuis, ook een onderdeel van Alrijne. Daar leidde onderzoek tot dezelfde conclusie: niks aan de hand. En toen waren er dus 15 maanden voorbij!
Gelukkig liet mijn vriend zich overhalen om een contra-expertise te laten doen bij het AZL (zoals het LUMC in de Leidse volksmond nog steeds heet). Een week of drie geleden ging hij daar door de molen (,,Het ging daar heel snel, onderzoeken werden ‘ingelast’; het werd allemaal heel serieus genomen” )en afgelopen week hoorde hij dat hij keelkanker heeft. Ja dan ben je echt verschrikkelijk boos, vooral omdat zo’n gezwel in je keel meer dan een jaar heeft kunnen groeien met alle risico’s van dien op bijvoorbeeld uitzaaiingen naar lymfeklieren.
Het vooruitzicht is redelijk goed (geen uitzaaiingen). Deze week hoort mijn kameraad hoe ze het gaan behandelen en in welk ritme. Een andere deskundige heeft hem nu geadviseerd toch nog weer een contra-expertise te laten doen in een in kanker gespecialiseerd zienkenhuis te laten doen. Natuurlijk, hij is na 16 maanden ‘doodziek’ van al het gedoe, maar zijn vertrouwen in medische kennis en kunde is inmiddels teniet gedaan. Wat doe je dan: ga je weer de molen in, of geloof je het nu wel?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!