Sociale bouw vliegveld Valkenburg; het interesseert het rijk bijna niet!

Bouwen voor lagere inkomens? Dat wil de gemeente Katwijk heel graag op het voormalige vliegveld Valkenburg. Maar zij vindt op haar weg een taaie tegenstander, de Rijksgebouwendienst die maximaal wil cashen voor het terrein waar 5000 tot 6000 woningen kunnen worden gebouwd. En juist de grondprijs (per vierkante meter) heeft grote invloed op de hoogte van de (sociale) huren en aankoopprijzen voor de huizen.

Stientje van Veldhoven (D66), minister van Wonen en Milieu, geeft Katwijk nog een paar dagen de tijd ‘om het eens te worden met ‘haar’ vastgoedbedrijf. Katwijk lijkt uit nobele motieven te handelen, want deze gemeente kent nogal wat woningzoekenden met een kleine portemonnee.

De bekende ‘Van den Ende’ hangars van het vliegveld Valkenburg. Foto ANP.

De Rijksgebouwendienst wil (heel) veel geld zien voor de circa 3 vierkante kilometer meter ‘bouwgrond’, ofwel 3 miljoen vierkante meter, de grootte van het voormalige vliegveld. We hebben het hier zeker over 150 miljoen euro, schat ik op basis van 50 euro per meter. En het rijk – dus de regering per saldo – heeft veel geld nodig om alle onrustige beroepsgroepen (boeren, aannemers, onderwijs, verpleging, etc.) af te kopen.

Maar ons rechtse kabinet heeft zich voor mensen met lage inkomens niet erg ingezet; het lijkt het kabinet niet te interessen zelfs. ‘Middeninkomens’ (52.000 – 75.000 euro per jaar bruto) is het adagium van de rechtse politiek. Alsof die categorie zo makkelijk huren kunnen betalen die in een beetje flink dorp alreeds boven de 1000/1100 euro (boven de huursubsidiegrens dus ook) per maand uitkomen.

Katwijk heeft aangeboden 600 huizen meer te gaan bouwen (5600 ipv 5000) om de huren betaalbaarder te houden. Maar de Rijksgebouwendienst is onwrikbaar. Ook de gemeente Leiden, die straks ook inwoners/woningzoekenden aldaar gaat huisvesten, wil graag dat er wordt gebouwd. Ik vind dat zo’n rechts ‘ambtenarendienstje’ moet inbinden, ook al is het verwijt aan Katwijk dat het de eisen te vaak heeft bijgesteld.

Overigens speelt op de achtergrond nog wel het probleem met buurgemeente en de milieu- en verkeersafwikkeling. Wordt vervolgd. Als het goed is valt deze week een besluit (door de minister genomen of in onderling overleg tussen de partijen. Maar deadlines zijn in de politiek rekbaarder dan standpunten. Wat mij betreft gaat Katwijk met een gubstig besluit aan de haal!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *