Slechts straf van 240 uur dienstverlening voor ernstige mishandeling eerstejaars

De ouderejaars student (24) van Vindicat is veroordeeld voor zware mishandeling van een eerstejaars. Hij krijgt een straf van 240 uur dienstverlening (de eis was 180 uur – sic!) en 30 dagen voorwaardelijke gevangenisstraf (hoeft hij dus pas uit te zitten in geval van herhaling).

Voorts moet hij een schadevergoeding betalen van 5000 euro. Het slachtoffer liep ernstig hersenletsel op omdat de veroordeelde op zij hoofd ging staan in het kader van ontgroening.

Al eerder meldde (zie verder op deze site) ik dat het hier om (schandalige) klassenjustitie gaat. Ik hoop dat dat zich een organisatie meldt die deze zaak desnoods voor de hoogste Europese rechters brengt. Ik wil er zelfs voor gaan collecteren.

De veroordeelde was nota bene voorzitter van de morescommissie tijdens de introductieperiode. Die commissie is een club van begeleiders (zeg maar: mini-politieagentjes) die er voor moet zorgen dat de eigen spelregels van Vindicat worden nageleefd: Nooit lijfelijk contact! Ook andere leden van het gezelschap hielden zich niet aan de voorschriften om lichamelijk contact te vermijden, bleek tijdens de rechtszaak. Een extra reden om deze mishandelaar zwaardere straf op te leggen dan hij nu gekregen heeft.

Volgens zijn advocaat Tjalling van der Goot, is niet vast te stellen hoe zwaar het letsel was. Hij eiste vrijspraak. ,,Een aspirant-lid moet er wat voor over hebben om lid te worden. Ze weten dat het soms zwaar is en kiezen daarvoor. Vernedering is onderdeel van de introductietijd. Het is een act, maar een sfeer van intimidatie hoort er nu eenmaal bij”, zo lees ik in de Volkskrant.

De rechtbank verwerpt deze redenering. ,,Naar het oordeel van de rechtbank wordt met dat laatste door de verdediging miskend dat geweld in geen enkele setting door de maatschappij wordt geaccepteerd, zoals ook wel mag blijken uit de commotie die deze zaak in de maatschappij teweeg heeft gebracht.”

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *