‘Sinterklaas’ sneuvelt door discussie over de kleur van ‘zwarte’ piet

Een ouwe kameraad van mij speelt al 35 jaar voor Sinterklaas. Begin december ’treedt’ hij al lange tijd gemiddeld dertig keer op voor particulieren en bedrijven in zijn woonplaats. Maar hij stopt er mee. Hij is de zwarte-pieten-discussie meer dan zat. En dat terwijl hij in zich als Sint in al die jaren nog nooit door traditionele zwarte pieten heeft laten begeleiden. Sinds hij er in 1982 mee begon waren de pieten altijd bruin geschminkt.

Nu wordt hij helemaal tureluurs van de uiteenlopende verzoeken en specifieke voorkeuren van zijn cliëntele, die allemaal een ‘eigen’ idee hebben over de pedagogische, en vaak, commerciële impact van hun piet. De een wil ‘veegpieten’, de andere gekleurde pieten en – de meesten tot nog toe (ruim de helft) – willen zwarte pieten.

Kennelijk heeft die laatste groep nooit goed opgelet, want sinds jaar en dag komt mijn maat dus opdagen met bruine pieten. Veel mensen roepen met harde woorden over hun principiële keuze, maar kijken niet uit hun doppen dat de werkelijkheid – althans zoals mijn kameraad die biedt – anders is.

Hetgeen mij heeft doen concluderen dat zwarte piet alleen maar bestaat in de narrige, eigenwijze koppen van ouwe mensen, die romantische gevoelens koesteren voor alles wat vroeger heet. Voor kinderen die nu van het Sinterklaasfeest genieten, maakt het geen zak uit welke huidskleur piet heeft; ze herinneren alleen maar dat hij/zij zwart is door de televisie en omdat ouders er oneindig over door zeuren (en uiteraard door gedateerde liedjes). En vooral niet begrijpen dat onze samenleving is veranderd door de komst vn meer mensen.

In zeker opzicht is het wel heel bijzonder dat veel van onze Nederlandse, ouwe bleekscheten zo idolaat zijn van een zwarte figuur. Maar als vele van onze gekleurde landgenoten er aanstoot aan nemen (en ook veel blanken trouwens) en de rol van die zwarte knecht gevoelsmatig verbinden met de slavernij (u weet wel: die ‘prachtige’ handelsgeest’ die wij bedreven met de VOC en de WIC – ooit de grootste handelsondernemingen ter wereld met een eigen leger), dan moeten wij witten daar eens heel goed over nadenken. Zeker ook tegen die christelijke achtergrond waarover vele Nederlanders ook zo hard roepen dat ze die hebben en koesteren. U weet waarschijnlijk nog dat handel in slaven door de katholieken (door de paus nota bene) werd goed gekeurd?! Ja we hebben er lekker van gegeten en heel veel aan verdiend.

En natuurlijk begrijpen wij ‘witmensen’ de associaties van onze medelanders niet (sic). Want zwarte piet is ons (wit) cultureel erfgoed: bemoei je er niet mee, want dan sturen we stijfkoppige Friezen op jullie af om bussen anti-pietactievoerders op de snelweg te blokkeren.

Kom op mensen, een beetje zelfreflectie alstublieft: uw voorvaderen waren principeloze, onchristelijke uitbuiters ten koste van het levensgeluk van anderen! Denk daar nog eens aan als u prachtige huizen uit de 17de en 18de eeuw aan het Rapenburg passeert (of de vele, vele panden uit die tijd in Amsterdam) die soms over de ruggen van slaven zijn betaald.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *