Rutte schuldig aan slechte communicatie over ‘collataral damage’ in Hawaija, Irak

Hoe je het ook wendt of keert, er is omtrent de communicatie in het kabinet-Rutte over circa 70 oorlogsslachtoffers als gevolg van een ‘fout’ bombardement door Nederlandse militairen in de Iraakse stad Hawija faliekant iets mis gegaan. Helaas, Rutte komt er wel weer heel makkelijk mee weg. Hij heeft tijdens het debat daarover in de Tweede Kamer zelfs een uurtje niet gelachen!

Er zijn maar een paar mogelijkheden, en in al die gevallen treft Rutte kleinere of grotere schuld. Mogelijkheid één: hij heeft het geweten, zijn ministers/hogere ambtenaren hebben het hem verteld, ergens in 2015. En – plat gezegd – men informeert de minister-president niet als er maar een paar onschuldige doden zijn gevallen. Indien het hem is verteld en hij het is vergeten, dan moeten ernstige vraagtekens worden geplaatst bij zijn empathisch vermogen, bij zijn menselijke waarde. Ik kan het mij niet voorstellen dat iemand een boodschap dat er door ‘ons’ toedoen mogelijk tientallen doden en slachtoffers zijn gevallen gewoon vergeet.

Er zijn aanwijzingen dat het hem wel is verteld, maar de bewijzen daarvoor vind ik niet sterk. Hoewel, het blijft vreemd is dat Rutte erkent het ergens in 2016 een en ander heeft vernomen/gelezen, en er vervolgens niet meer openbaar over heeft gesproken. Dat is ook een premier onwaardig.

En, mogelijkheid twee, hij heeft het in 2015 niet gehoord of geweten. Dat zegt mijn inziens iets over de gebrekkige collegialiteit en het tekort aan respect en bestuurlijke kwaliteit in het (toenmalige) kabinet. Dan klopt er ets niet in de onderlinge samenwerking, en ook dat mag Rutte zich aanrekenen. Want wat is dat voor niveau? Meer dan 70 onschuldige doden? Ziet onze regering dat dan allemaal als ‘collataral damage’?

Het blijft ook een rare oorlog daar in Irak (welk oorlog is trouwens niet raar?). In feite vermoorden wij daar mensen (IS-, Al Quida-aanhangers, etc.) om te voorkomen dat deze fanatici hierheen komen om ons om te brengen. En bij een aanval op deze godsdienstwaanzinnigen aldaar sneuvelen meer dan 70 onschuldige mensen.

Stelt u zich eens voor dat er in Leiden door een terreuraanval 70 inwoners zouden zijn gedood. Het land zou te klein zijn geweest, want wie is er schuldig dat dit kon gebeuren? Onderzoekcommissies, regeringscrisis wellicht, schadevergoedingen, etc. Alsof wij Leidenaars meer waard zijn dan een vergelijkbaar aantal mensen in Irak. Nog steeds geldt helaas: hoe verder weg mensen (met andere huidskleur?) sterven, des te minder aandacht dat krijgt. En mogen wij burgers het gewoon ook weten dat zoiets is gebeurd, zodat wij kunnen bepalen hoe we er mee om moeten gaan (bij verkiezingen, demonstraties, etc.)

Een andere ontwikkeling is dat ik merk dat terreurverdachten steeds vaker ter plekke worden dood geschoten; dat er te weinig moeite wordt gedaan m ze voor de rechter te brengen. Het lijkt er op dat de instructies zijn: liever afschieten, dan zijn we er voorgoed van af; geen propaganda tijdens rechtszaken voor foute godsdiensten; voor wraak; voor beïnvloeden van andere gevangenen.

Fanatici zijn er altijd geweest. Ook de christenen, vooral katholieken, hebben gemoord om der wille van het geloof (zie ge geschiedenissen van Zuids-Amerika en Afrika). Wie denkt (vooral het christelijke Amerika en het christelijke Europa – sic) dat de uitwassen nu met bommen en granaten kunnen worden uitgeroeid, heeft het mis. Het is ook in Irak niet gelukt, niet in Afghanistan, nergens.

En wat zijn we bang, want zelfs baby’s en kinderen van wie de (Nederlandse) ouders in Irak voor IS c.s. hebben gevochten in Irak, durven we niet terug te halen. Wat zijn we voor horken? Welke fijn-christelijk gedrag is dit ChristenUnie en CDA? In ons land worden jaarlijks honderden ouders die onverantwoordelijk zijn voor het opvoeden van kinderen uit de ouderlijke macht ontzet. Maar foute IS-ouders die kinderen meenemen (of geboren laten worden) naar levensgevaarlijk oorlogsgebied kunnen wij niet de verantwoordelijkheid ontnemen?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *