Regering van mensen uit witte, politieke incestclubjes

We hebben weer een nieuwe regering. Er is een grotendeels nieuwe groep van mensen aangetreden, van wie ik een aantal zeker niet die kwaliteiten toedicht die ik noodzakelijk vind voor hun functie. En opnieuw zijn ze vrijwel allemaal geselecteerd uit de witte incestclubjes van de aantredende regerende partijen: hoge ambtenaren, wethouders van (grote) steden, en (te lang) zittende kamerleden.

Veel dingen begrijp ik niet. De belastingdienst wordt bijvoorbeeld al decennia geteisterd door (onder meer ict) problemen, maar elke keer (vier jaar) komt daar weer een nieuw poppetje die zich de materie weer eigen moet maken. Hebben we een paar jaar geleden niet Wiebes uit Amsterdam laten komen om daar eindelijk eens orde op zaken te stellen (want wat een financieel wonder was dat, een echte belofte! – sic), gaat hij in dit nieuwe kabinet weer heel wat anders doen (economische zaken en klimaat – ja, ja, VVD en klimaat, wie gelooft daar eigenlijk echt in?). Waarom maakt niemand ooit zijn klus af, zeker als daartoe de mogelijkheid bestaat omdat dezelfde partij (VVD) in de regering blijft?

Ik moest wel heel erg lachen om de presentatie van het regeerakkoord. Al die mannetjes mochten hun belangrijkste partijpolitieke wapenfeiten tijdens de persconferentie uitventen: D66: meer geld naar onderwijs; CDA over hun succes bij het binnenhalen van geld voor leger en veiligheid, CHU en het succes voor het gezin en de VVD die alweer het succes predikte dat iedereen er op vooruit gaat door constructies waarop je je als eenvoudige burger lekker op kunt stuk bijten als je je persoonlijk voordeel wilt uitrekenen.

En als daarna de eerste rekensommen worden gemaakt, dan wordt meteen duidelijk dat mensen met een uitkering iets extra’s wel op hun buik kunnen schrijven; het gaat om werkenden die straks wat meer in hun loonzakje vinden. Helaas, bijna de helft van ons land werkt niet: heel veel ouderen, werklozen, invalide en zieke mensen. En vooral die laatste groepen hebben het al niet makkelijk, vaak slecht eigenlijk. Veel van hen beginnen al in januari van elk nieuwe jaar met het in termijnen betalen van het eigen risico van de ziektekostenverzekering. En nu mogen ze door de flinke verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent (zeg maar de belasting op onze boterhammen en warme prak) meebetalen aan een gunstiger inkomen voor de groep werkenden, voor wat heet onze middenklasse, door Rutte zo graag aangeduid als ‘onze gewone Nederlanders’.

Wat heeft onze premier toch een verschrikkelijk vocabulaire, en vaak een ongelukkige woordkeus. Maar wat een survivor! Niet zo moeilijk als je standpunten (als die er al zijn!) van elastiek zijn en de man zelf hardop zegt dat het woord ‘visie’ hem eigenlijk aan de oogarts doet denken. Hij kan echt met elke partij regeren, zo bewijst hij telkens opnieuw; kwestie van een beetje middelen toch?. Een echte VVD’er met oog voor de goed-bedeelden; de baas van een land dat voor internationale miljardenbedrijven het grootste belastingparadijs ter wereld is (een driewerf ‘hoera’ toch voor onze principeloze handelsgeest!); een man ook van wie het referentiekader niet veel groter lijkt dan dat ochtendje les geven in maatschappijleer (ja, echt waar) op een Haagse school, waar zelfs leerlingen niet begrijpen dat de premier van een land daar tijd voor heeft. Slimme leerlingen, dat wel.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *