Rechtszaak tegen student Vindicat wegens zware mishandeling is regelrechte klassenjustitie

Ik heb niet gestudeerd en heb ook helemaal niks met studentenverenigingen. Dat ze elkaar onder schijten of onder kotsen tijdens ontgroening; het zal we werkelijk worst wezen.

Ik word boos als ik over de rechtszaak lees tegen een 24-jarig lid van de Groningse studentenkorps Vindicat die – zo luidt de beschuldiging – een eerstjaars ernstig hoofdletsel heeft toegebracht door op zijn hoofd te gaan staan. En mijn boosheid betreft dan vooral de ambiance waarin die rechtszaak plaats heeft, zo’n beetje in de sfeer van: ach, wij moeten de verdachte, jong en op weg naar een mooie maatschappelijke carriere, niet ze zwaar straffen; zo’n ons-ken-ons-cultuur, waarbij zelfs niet is uit te sluiten dat op het openbaar ministerie en in de rechtspraak oud-studenten van Vindicat werken.

Het slachtoffer liep een schedelbasisfractuur op, en de strafeis van 180 uur dienstverlening (en een voorwaardelijk gevangenisstraf van 90 dagen), vind ik belachelijk laag. Aan deze man is een draadje los en/of hij heeft onder invloed van alcohol of drugs (dus in zekere zin met voorbedachte rade) een zware mishandeling gepleegd.

Vergelijk dat eens met een jongeman van 20 die dat kunstje flikt in een Leids café; geen schijn van kans dat hij er met dienstverlening van af komt. Het riekt naar, sterker nog: het ís klassenjustitie; advocaten, medewerkers van het OM en rechters, mannetjes en vrouwtjes die uit de studentencultuur komen, en voor ontgroening(spraktijken) sowieso een zeker begrip hebben (omdat ze zelf ooit hebben meegemaakt/ondergaan).

De verdachte betoogde voor de rechter dat de kracht waarmee hij zijn voet op/tegen het hoofd van het slachtoffer zette niet krachtig genoeg kan zijn geweest om zulk zwaar letsel te veroorzaken (hoe kun je zoiets weten als je verkeerde intenties hebt of onder invloed bent?). Ieder nuchter mens weet hoe kwetsbaar een mensenschedel kan zijn. We kennen vast allemaal voorbeelden van jonge mensen die zijn overleden aan hoofdletsel na een botsing tijdens sportwedstrijden of na een ondergeschikte knokpartij. Helaas jongeren die de pech hadden dat hun schedel een kwetsbare plek had. Ik kan mij niet voorstellen – maar, geloof het of niet, zelfs ik ben soms te naïef – dat verdachte dat niet weet of dat dat niet door Vindicat is gezegd.

Het probleem van deze zaak is ook dat er niet meteen politie bij is gehaald. Er is bijvoorbeeld niet vastgesteld of verdachte gedronken had (waarschijnlijk wel, denk ik) of drugs gebruikt, hetgeen bij zo’n incident in de gewone samenleving gebruikelijk is. Nee, net als veel andere studentenkorpsen, heeft Vindicat een eigen ‘rechtsprekend orgaan’ en wordt er in geval van incidenten geen aanklacht ingediend bij de politie (sic).

Ja, want ze zijn toch zo verstandig, die studenten. In hunkeringen en behoeften zijn er geen andere verlangens dan bij leeftijdgenoten die niet studeren, maar studenten mogen met hun eigen rechtsprekende orgaan wel een cultuur in stand houden om in feite de carriere van hun leden te beschermen/af te schermen.

Beter dan iemand van het bestuur van Vindicat zelf (casu quo: oud-rector Stijn Derksen – in de Volkskrant – kan ik het niet zeggen): ,,We zijn bevooorrecht. We kunnen studeren en we bouwen hier een netwerk op. Iedereen heeft een bepaalde vorm van intelligentie, daardoor heb je meer kansen. Wij zijn studenten van rond de twintig die af en toe de grens op zoeken, maar we worden beoordeeld alsof we bestuursvoorzitters zijn.”

Ja, arrogante bal: ieder ander mens van 18 jaar of ouder moet in de gewone samenleving rekenschap afleggen voor zijn daden. Je bent voor de wet volwassenen, en je kunt niet meer om je moeder roepen als er iets fout gaat.

Ten principale vind ik dat Vindicat een goede en onafhankelijke rechtsgang heeft belemmerd. Hoe het slachtoffer in het ziekenhuis is beland, weet ik ook niet. Volgens mij meldt een ambulance ‘vreemde zaken’ altijd bij de politie. Ofwel, het ambulancepersoneel is belazerd omtrent aard van de verwondingen of de oorzaak ervan, ofwel de politie heeft inadequaat gereageerd. Of maakt dat ook allemaal deel uit van een (Groningse?) doofpotcultuur omdat het om een student gaat?

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *