Doorzicht na ineens snelle sloop (?) winkels aan de Haarlemmerstraat

De sloop van 8 panden aan de Haarlemmerstraat vordert gestaag. Een aantal is inmiddels met de grond gelijk gemaakt. Het lijkt wel alsof er deze week wat haast achter is gezet, misschien wel omdat verzet aan het groeien is tegen het verdwijnen van deze panden, waarvan delen (kelders, muren) stammen uit de zestiende en zeventiende eeuw.

 

Leidenaar Tjalling Schuttenhelm is op internet (zoek onder Stop sloop Haarlemmerstraat – Stille Rijn in Leiden – Petities.nl) een petitie begonnen tegen de verdere sloop. Om de advocaatkosten voor een gerechtelijke procedure te kunnen betalen heeft hij tegelijk een crowfundingsactie op poten gezet.

Maar tot nu toe heeft dat niet meer dan 200 handtekeningen opgeleverd, en is de sloop zodanig ver gevorderd, denk ik, dat de actie weinig zin meer lijkt te hebben. Maar blijf de initiatiefnemer steunen, want er zijn zeker kritische vragen te stellen omtrent dit bouwplan waartoe het gemeentebestuur met deze actie kan worden gedwongen. Het riekt naar mijn instinct een beetje onfris.

Volgens Schuttenhelm (op internet) is de sloopvergunning onterecht verleend en is de datering (uit 1850) door de gemeente volstrekt onjuist. Hij vindt dat het ‘welstandsadvies’ over dit bouwplan absurd is en niet onderbouwd, en dat het ‘monumentenadvies’ erover strijdig is met de eigen richtlijnen van de gemeente. Maar vooral het feit dat er thans ‘nieuwe bouwhistorische informatie is ontdekt’ vereist dat de bouwvergunning wordt ingetrokken.

De gemeente windt zich er niet over op: ,,Alles wordt vastgelegd en de vondsten staan verdere ontwikkelingen niet in de weg. Het gaat niet om muurschilderingen hier. De vergunning is onherroepelijk dus wij kunnen en willen de uitvoering van de plannen niet tegen houden”, is de strekking van het commentaar in het LD.

Overigens ging de sloop aanvankelijk naar mijn idee heel geleidelijk. Bijna steen voor steen werden de panden dagelijks een stukje ‘lager’. Ik had de indruk dat het ‘vanuit historische belangen heel zorgvuldig gebeurde, maar zie nu – een week later – dat er wel erg flinke vorderingen zijn gemaakt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *