Piet van der Ing: Het ware verhaal over brand Hoogmadese Freekmolen in 1954

 


Het was jaren een publiek geheim in Hoogmade en omgeving. Welke kwajongens hadden toch op 13 april 1954 molen De Freek in brand gestoken?

De meeste oudere dorpelingen wisten het wel (ook al omdat het verhaal in café Pons publiekelijk door Piet was verzonnen), maar zwegen er over.

Ik hoorde het van mijn stiefvader Siem van Tol (de derde man van mijn moeder Gré van der Post-Wesselman) die mij in 2005 of daaromtrent schoorvoetend vertelde dat dat ‘per ongeluk’ was gedaan door Piet van der Ing en Koos van der Voorn (zoon van de bakker, later als televisiepresentator Jack genaamd).

Hij vertelde er inderdaad het indertijd door Piet verzonnen verhaal bij van het waterhoentje dat al brandend tegen de rieten kap was gevlogen.

In het Witte Weekblad van 2008 vertelt Piet het ‘ware verhaal’, maar noemt nog steeds de naam van zijn vriendje van toen niet als mede-dader.

De Freekmolen (zie foto) is gebouwd in 1687, en vervulde in 1954 toen de jongens ‘m in brand stak al geen rol meer voor de waterhuishouding in de polder.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *