Pandemie was voorspelbaar; waarom is ons land zo slecht voorbereid op Corona?

Ik ben steeds meer verbaasd over de stand van onze gezondheidszorg. Waarom waren we toch zo slecht voorbereid op dit dodelijk corona-virus (Corvid-19): veel te weinig mondkapjes, tekort testmateriaal, en weinig intensive-care bedden (Nederland heeft er circa 8 per 100.000 inwoners, Duitsland 30!).

Als er een vliegtuig neer stort of een volle trein crasht of er een mega-brand woedt met veel doden en gewonden, dan treden er rampenplannen in werking. Dan hebben gemeenten een zorgvuldig te voeren regie afgesproken met alle hulpdiensten. Voor een ramp als die met Corona moet nu ineens alles worden geïmproviseerd.

Dat een ingrijpend ‘griep-virus’ eens in de zoveel tijd rondwaart, kan toch voor niemand – zeker niet voor wetenschappers, en onze bestuurders – echt een verrassing zijn. En bovendien, aldus NRC van afgelopen vrijdag (27 maart), was het gevaar van een pandemie ‘zoals de huidige al in diverse veiligheidsanalyses van de overheid voorzien’.

NRC vervolgt: ‘Al vanaf 2016 wordt in veiligheidsanalyses, in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), gewezen op het gevaar van pandemieën en het tekort aan intensive-care bedden in zo’n periode. Experts van RIVM, TNO, AIVD en NCTV schreven daaraan mee’.

Wat gebeurde er mee? Het kabinet-Rutte schrijft anno 2019 in zijn nationale veiligheidsstrategie onder het kopje ‘infectiebestrijding’, aldus nog steeds NRC: ‘Het risico van een (ernstige) infectieziekte zoals een grieppandemie blijft (…) reëel. De Rijksoverheid voert op strategisch niveau beleid uit om hierop voorbereid te zijn.’

Nou, als ik de afgelopen vier weken de communicatie en het tekort aan voorbereiding nader beschouw, dan kan ik niet veel anders concluderen dat het – mild gesproken – het regeringsbeleid een rommeltje was, onoverzichtelijk vooral.

En meteen kwamen er reacties (in interview met de Volkskrant) van onder anderen minister Van Rijn, de ervaren PvdA-bestuurder, die thans over Medische Zorg gaat. De strekking daarvan is: dat de samenstelling van een virus altijd anders is, en je daarop eigenlijk nooit adequaat kunt voor bereiden.

Maar mijnheer Van Rijn te weinig intensive-care bedden? En tekort aan zoiets simpels als mondkapjes? Dat zijn toch onvergeeflijke tekortkomingen. Zeker in in het licht van het onderzoeksartikel in NRC dat een pandemie aanstaande was. En een andere vraag: waren we niet te lui, afwachtend, toen het virus om zich heen greep in China, ruim een week of zes geleden? Hoe kan het dat extra intensive-care apparaten pas twee weken (!) geleden werden besteld bij Philips?

Is onze gezondheidszorg overgeleverd aan de cijferaars (aan de commerciële dominantie) van de ziektekostenverzekeraars? Is onze gezondheidszorg qua statistieken slechts een gemiddelde van een lange reeks van jaren, zodat de calamiteiten zijn afgezwakt? Want hoe langer de statistiek (hoe meer het aantal jaren waarover iets wordt bekeken), hoe minder opvallend pieken worden.

Deze pandemie vergt nog wel enige nadere analyse door verantwoordelijken, onze regering dus. De veranderingen in onze samenleving zullen groot zijn. Thuiswerken wordt nu echt normaal. Eten thuis laten bezorgen door supermarkten; wie kan straks nog zonder? De helft van de kleine ondernemers verdwijnt, vooral die zaken waarvan de waren via internet kan worden besteld (kleding, elektrische producten, meubels, etc.).

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *