Onze kunst en cultuur zijn ultieme bewijzen van onze ‘foute’ historie

Het was niet zo’n aardige brief die premier Rutte mijn familie stuurde. Eigenlijk, zo schreef hij, hebben mijn voorouders vanaf het bestaan van mijn stamboom zich onheus gedragen. Zo hebben mijn voorvaderen ‘schaamteloos’ – schrijft Rutte in vette letters – mede geprofiteerd van de slavenhandel. Dat was wel effe schrikken.

Niet door feitelijk en rechtstreeks aan de slavenhandel deel te nemen, maar wel door geld aan te nemen voor allerlei klussen, dat met die ‘nering’ was verdiend. In feite: hoge heren die met dat geld ambachtsarbeid van mijn voorvader betaalden voor onderhoud aan hun patriciërswoningen aan de grachten in Amsterdam en het Rapenburg in Leiden. Rutte vindt dat mijn familie uit de annalen moet worden gewist, want wij zijn besmet. Schilderijen, borstbeelden moeten aan het zicht worden onttrokken, opgeborgen in de diepste krochten van ons familiehuis.

‘Gelukkig’ beschikt onze familie niet over dat soort kunstwerken, en al helemaal niet over dure panden. Ik ken slechts dankzij de fotografie de beeltenis van mijn grootvader (geboren 1880), en het lijkt er verdacht veel op dat hij op die jaren oude foto toen al aan ernstige geelzucht leed.

Er is kennelijk een periode van ‘zuivering’ aangebroken. We vragen ons af wie goed, en vooral wie fout was. En dat is redelijk makkelijk: een generaal die voor de zuidelijke staten (voor slavenarbeid) in de VS vocht (trek het standbeeld van de sokkel!); onze aanvoerders van de Verenigde Ooistindische Compagnie (VOC, later gevolgd door de WIC) – ja, die  door Balkenende zo geprezen onderneming met gezonde en sterke hollandse ondernemersgeest – moordde er lustig op los voor een beetje nootmuskaat en wat theeblaadjes (alle nationale bestuurders alsnog aan de paal!); de Boerenoorlogen in Zuid-Afrika (schrap de namen van de leiders uit de geschiedenisboeken!), etc.

Maakt u zich geen zorgen: We zijn allemaal fout geweest. Onze voorouders hebben deel uitgemaakt van de geschiedenis en bijvoorbeeld oorlogen uitgevochten omdat we moesten of omdat we er voor werden betaald; we hebben ‘verkeerde’ leiders gevolgd en aanbeden; als we het goed of slecht hadden, verraders waren er altijd. De kans dat uw voorouders een scheve schaats hebben gereden in de Tweede Wereldoorlog is vrij groot. Wat dacht u van de gesloten grenzen voor oorlogsslachtoffers en vluchtelingen in de Eerste Wereldoorlog. En anno nu: wij weigeren ons in te zetten om kinderen van IS-families terug te halen uit Syrië. Over 200 jaar gaan er vast stemmen op om alle portretten van Rutte aan diggelen te gooien als primair verantwoordelijke voor dit abjecte gedrag.

Maar onthoud: Geschiedenis is onze gemeenschappelijk schuld; we zijn oorzaak en gevolg. Onze kunst en cultuur zijn daarvan een ultiem bewijs.

1 antwoord
 1. M.Hoogland
  M.Hoogland zegt:

  Het zijn absurde stellingen en overdreven valse politieke correctheid. Allemaal onder het motto “Kijk mij nou eens even politiek en historisch correct zijn”.

  Hoe absurd deze moderne beeldenstorm is…?
  Welnu, als je dit dus echt wilt doorvoeren… steek de Batavia maar in de hens, breek de hele Amsterdamse grachtengordel maar af, laten we ook maar gelijk de Arc de Triomf afbreken, de piramides in Egypte, de Chinese muur (daar heb je nog wel een kluif aan), maak Sint Petersburg maar met de grond gelijk, en Rome en het Vaticaan dan ook maar gelijk tot de laatste steen afbreken… etc. etc. en het Alhambra afbreken… Je weet wel, dat Moorse paleis in Spanje. De Moren en barbarijse/berberse zeerovers waren immers zo’n beetje wel de grootste slavenhandelaren uit de geschiedenis.
  En het verwijderen van beelden en straatnamen van personen die ooit grote of heldhaftige daden hebben verricht en in hun tijd grote invloed hebben gehad in de Nederlandse geschedenis (en daarnaast wellicht ook voor de VOC of WIC hebben gevaren) is omdat er tegenwoordig een andere tijdsgeest/mores/cultuur heerst of andere opvattingen in de mode zijn is treurig te noemen.

  Ik vind het bovendien absurd dat een heel volk het boetekleed zou moeten aantrekken voor iets waar een zeeer kleine groep bestuurders en gegoede bovenlaag van geprofiteerd heeft en stinkend rijk aan is geworden (bestuurders WIC en VOC), terwijl het overgrote deel van de bevolking gewoon met z’n klompen in de stront stond.
  Zelfs het leven van de zeelieden op de schepen van de VOC en WIC was niet te benijden.
  Het zou toch ook volstrekt idioot zijn als alle Nederlanders over 200 jaar zich moeten verontschuldigen voor de Bankencrisis en de fraude en het graaigedrag van een handjevol bancaire/bouwfraude/verzekeringsboeven van nu.
  Totale onzin dus deze excuuscultuur.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *