Nieuwbouw Zara Haarlemmerstraat: alsof gevels nooit zijn weg geweest

Alsof ze nooit zijn weggeweest de huisjes aan de Haarlemmerstraat (en Nieuwe Rijn) die plaats hebben moeten maken voor de nieuwbouw van Zara. De gevels zijn – zoals gepland – weer precies nagebouwd als die van de oude panden, zij het dat daarachter nu een aansluitend winkeloppervlakte (in lagen) van circa 3200 vierkante meter is geschapen.

Er kwam kritiek op de gemeente die volgens sommigen wel erg makkelijk een sloopvergunning had afgegeven voor een bouwplek waarvan de geschiedenis tot de late middeleeuwen teruggaat. Er kwam zelfs actie tegen de gemeente, maar die leverde onvoldoende (financiële) steun op voor een procedure tegen Leiden. En er is kennelijk ook niet veel bijzonders gevonden in de grond, zo hebben ‘archeologen’ die bij de bouwactiviteiten waren ingeschakeld vastgesteld.

Het gaat in de Haarlemmerstraat om de gebouwen tussen de Etos en de Goegerritsteeg (vroegere nummers 101 tot en met 111), pal tegenover de C&A. Aan de Stille Rijn betreft het huisnummers 8 en 9. Daar zitten, aldus meldde het Leidsch Dagblad, geen monumenten bij, maar de winkels staan wel in beschermd stadsgezicht en Haarlemmerstraat 105 is een ’beeldbepalend pand’.

Het ontwerp is van het Vocus Architecten BNA uit Bussum. Eigenaar van de panden is het bedrijf Dela vastgoed, dat onder meer werkt in opdracht van het Spaanse modeconcern Inditex verbonden aan Zara. Over de komst van die onderneming is lang gespeculeerd, en de komst is zeer waarschijnlijk maar is nog niet definitief bevestigd.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *