Nepnieuws is van alle eeuwen; maak je er niet druk over

Bent u ook zo in de war van al dat nepnieuws dat over onze aardbol wordt uitgestrooid? Helemaal de weg kwijt omdat Russen en Amerikanen ‘alternatieve feiten’ van hún werkelijkheid presenteren? Nee, natuurlijk niet, want wat een bullshit-discussie is dit! Wat een verspeelde energie!

Vragen in de Tweede Kamer aan de minister die ternauwernood één (matig) voorbeeld van ‘nepnieuws’ kan vinden. En een werkgroep van het Europese parlement die spelregels wil gaan opstellen, zaken wil verbieden, een zwarte lijst misschien wel met van nepnieuws-organisaties. Jongeren moeten er tegen beschermd worden.

Ophouden met die onzin. Zolang onze soort bestaat, worden we belazerd, althans zijn er altijd pogingen daartoe. En het brein van de mens is aardig toegerust om goede van kwade berichten te scheiden. En wie er geen goed oog voor heeft, is waarschijnlijk een blinde volger van een profeet of dermate verbitterd dat hij alle berichten gelooft die zijn kant op komen. U staat daarin niet alleen; er zijn miljoenen medelanders die hun handelen door anderen laten bepalen: door God, Allah, Boeddha, de baas, Wilders, de partner, soms de buurvrouw, etc.

Er lijkt nu een teneur te zijn ontstaan dat we jongeren moeten gaan beschermen tegen nepnieuws, want dat blijken ze niet te herkennen. Het is heel eenvoudig: wie nieuws niet herkent, zal ook geen nepnieuws kunnen onderscheiden. Wij ouderen kunnen dat al nauwelijks, maar onze jonkies zijn door industrie en commercie al zo gemanipuleerd over kleding en cosmetica. Sommige mensen kopen stomme produkten (vermageringspillen, pukkeltjeszalf, andere overbodige gezondheidsprodukten, etc.), maar dat is wel hun volste recht om dat te doen.

Zelfs onze eigen regering bestookt ons met nepnieuws (zeker als het gaat om economie en werkgelegenheid). Vraag maar eens aan Groningers wat zij in verband met de gaswinning van dit kabinet vinden. Waarom wordt ons dat dure gas nog steeds als een gelukkigmakend middel door de strot geduwd. Heeft u al eens op uw energienota gekeken hoe goedkoop elektriciteit is? Ik betaal 15 euro voor stroom, en 175 voor gas.

En wat hebben we de laatste jaren nog meer geleerd – over hoe onze manier van denken is beïnvloed – door/over de machtigen der aarde? Die dictatoriale megabedrijven uit Sillicon Valley die ons (privé-info) uitbuiten; de verslaving aan mooie maar veel te dure Apple-apparatuur; etc. What is new? Tot voor kort waren dat Shell en Philips en Hoogovens.

Oké, er is wel wat veranderd: nepnieuws krijgt de laatste tijd een andere vorm en intentie, met de bedoeling lezers/kijkers die ‘alternatieve feiten’ zodanig voor te houden dat ze er in gaan geloven en hun handelen gaan veranderen. Goede remedie is:

  1. Poetin en Trump nooit geloven, want zij hebben beiden een privébelang;
  2. Niet meteen heet van de naald reageren, maar even geduld tot ook andere media er over berichten, of: alles is onzin tot het tegendeel is bewezen. Gelukkig zijn er ook kranten die toetsen en controleren wat bewindslieden en wetenschappers allemaal voor onzin de wereld in helpen. En wat dacht u van Pow-nieuws en GeenStijl.

En over de Verenigde Staten, onder Trump: daar is het oplichten van de medemens altijd een sport geweest (en vaak juridisch afgedekt in wetten ook) sinds de eerste blanken in Manhattan voet aan wal zetten. Wij Nederlanders kochten dat eiland voor een habbekrats (ik meen voor 60 florijnen). Natuurlijk accepteerden de indianen dat, want die snapten er niets van dat de grond waarop je jaagde en teelde en liep kon verkopen! Tegen de achtergrond van het oude Europese recht waren wij Hollanders met die koopakte natuurlijk juridisch ingedekt. Wij Hollanders zijn de ‘founding fathers’, de grondleggers van die ‘prachtige’ VS-cultuur; denk daar nog maar eens over na!

Laat duidelijk zijn: niemand hoeft voor mij te bepalen wat wel of geen nieuws is. Factcheckers van de EU: ga wat nuttigs doen!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *