Nederland presteert op gebied duurzame energie slechtste in Europa

Op het gebied van biologische landbouw, duurzaamheid en milieu (uitstoot broeikassen) behoort Nederland tot de slechts presterende landen in Europa, dik onder het gemiddelde binnen de Europese gemeenschap. Op Luxemburg na presteerde ons land op het gebied van duurzame energie (bv. zonnepanelen en windenergie) het slechtste in Europa.

Dat blijkt uit een vergelijkend onderzoekje van het Centraal Bureau van de Statistiek die alle gegevens van Eurostat (het Europese CBS) naast elkaar legde. Natuurlijk, economisch gaat het redelijk goed met Nederland. Zelfs op het gebied van (de mate van) armoede komen wij er een stuk beter af dan landen als Zweden, Duitsland en Denemarken. ‘Slechts’ 3 procent van de Nederlanders ziet zich met acute financiële geconfronteerd, aldus het CBS. Overigens altijd nog zo’n ruim 500.000 mensen!

Qua uitstoot van broeikasgassen lijken we meer op de onmatige VS. Met 11,3 ton CO-2 veroorzaakt een Nederlander 34 procent meer uitstoot dan de gemiddelde Europeaan, hetgeen volgens onderzoekers mede te maken heeft met de ‘relatief grote omvang van onze economie’.

In 2017 besloeg de biologische teelt van gewassen 3 procent van alle landbouwgrond, tegenover 6 procent gemiddeld in de EU. Oostenrijk en Estland zijn met respectievelijk 20 en 23 procent biologische landbouw de toppers.

Ook op het gebied van de melkhouderij blijft Nederland achter; nog geen 2 procent wordt biologisch gehouden. In andere staten is dat gemiddeld 4 procent. Van de varkens is 1 procent ‘biologisch’, het Europese gemiddelde.

Individueel doen Nederlanders, en in het bijzonder automobilisten, het beter. In geen enkel EU-land werden vorig jaar minder vervuilende dieselauto’s verkocht. Tegelijk was bijna 7 procent van de nieuwe auto’s (7 procent) elektrisch.

Nog wat feitjes: Nederland scoort het hoogste als het gaat om internettoegang (98 procent) en zeer laag als het gaat om werkloosheid, overigens qua plek achter Duitsland (tweede), Tsjechië (eerste), Malta, Hongarije en het Verenigd Koninkrijk.

(met dank aan de Volkskrant)

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *