Moderne-kunstmuseum Voorlinden in Wassenaar is een absoluut pareltje

 

Voorlinden, een prachtig particulier museum in Wassenaar, gelegen op een niet minder fraai landgoed.

Het is inmiddels al bijna drie jaar open, maar steeds was er niet van gekomen om museum Voorlinden in Wassenaar te bezoeken. Deze week bezocht ik ‘eindelijk’ het op een prachtig landgoed gesitueerde museum voor moderne kunst, een particulier initiatief van Joop van Caldenborgh die de grootste particuliere moderne-kunst collectie van Nederland bezit. Quote schatte zijn persoonlijk vermogen in 2018 op circa 750 miljoen euro, vooral te danken aan zijn chemieconcern Caldic.

Ik was er op een maandagmiddag, niet echt het moment – schatte ik – dat een museum volle zalen trekt. Maar de werkelijkheid was anders. Op de overigens betrekkelijk kleine parkeerplaats kon ik slechts met moeite en plekje vinden voor mijn auto. En vanaf de parkeerplaats loop je en prachtig aangelegde tuin in, gedeeltelijk ontworpen door onze nationale landschapsarchitect Piet Oudolf.

 

Leuk en speels, ook voor kinderen: het ‘nepzwembad’ (foto website museum Voorlinden).

Het museum beschikt over een een vaste collectie, aantrekkelijk ook voor kinderen. Onder meer het ‘zwembad’ (zie pr-foto van museum Voorlinden) dat met en dun laagje water de indruk wekt een gewoon zwembad te zijn maar waaronder een holle ruimte waar je van beneden naar boven kunt kijken. Publiekstrekker is

Tijdelijke exposities (raadpleeg voor compleet overzicht de website van ‘Voorlinden’):

Tot en met 29 september Yayoi Kusuma:

Op vrijdag 22 maart 2019 werd één van de belangrijkste en meest spraakmakende hedendaagse kunstenaars Yayoi Kusama 90 jaar! Voorlinden toont in de tuinzaal enkele iconische werken uit eigen collectie waaronder haar spiegelende Infinity Room (alleen per twee personen te bezoeken; vraag om de noodzakelijke speciale gratis ’tijd’tickets) tot haar wereldberoemde gestippelde pompoen en monumentale Infinity Nets.

Een sfeervol ‘afgesloten’ kunstwerk van Kusama van lichtjes, spiegels en water.

Tot 1 januari Dave Meijer:

Museum Voorlinden toont het sleutelwerk ‘Nulpunt’ (2002) van kunstenaar Dave Meijer in de schatkamer. 449 beschilderde, kleurrijke paneeltjes bekleden de wanden van de geheime tentoonstellingsruimte van het museum. Het werk van Meijer bestaat uit een spel van kleuren, lijnen en vormen, geïnspireerd op wat de kunstenaar dagelijks om zich heen ziet in zijn thuisprovincie Zeeland.

Voorlinden is een particulier museum en je hebt dus ‘niks’ aan de museumjaarkaart. Toegang bedraagt 17,50 euro.

Beeldentuin

Beeldentuin Clingenbosch ligt op het gelijknamige landgoed op steenworp afstand van Voorlinden. Meer dan zestig werken van nationale en internationale kunstenaars als Henry Moore, Sol LeWitt, Berlinde De Bruyckere, Carel Visser en Atelier van Lieshout kun je hier bewonderen.

De beeldentuin ligt niet op landgoed Voorlinden en is enkel te bezoeken onder leiding van een gids. Rondleidingen vinden plaats van mei tot en met oktober, elke donderdag van 15.00 tot 18.00 uur.

Nota bene: Tickets voor 2019 zijn reeds uitverkocht! Raadpleeg de website omtrent 2020!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *