Megaverbouwing Haarlemmerstraat e.o. voor publiekstrekker Zara

Aan de Haarlemmerstraat en Stille Rijn wordt druk gewerkt aan de (zeer ingrijpende) verbouwing en sloop van een tien  panden. Volgens de gemeente Leiden (aldus het Leidsch Dagblad) gaat het om de uitvoering van het laatste deel van het zogeheten Aalmarktproject (zeg maar de commerciële oppepper van onze binnenstad).

Concreet gaat het om de sloop van acht aaneengesloten panden in de Haarlemmerstraat en aan de Stille Rijn. Ervoor in de plaats komt een megawinkel van bijna 3200 vierkante meter. Het gaat in de Haarlemmerstraat om de gebouwen tussen de Etos en de Goegerritsteeg (huisnummers 101 tot en met 111), pal tegenover de C&A.

Aan de Stille Rijn betreft het huisnummers 8 en 9. Daar zijn geen monumenten bij, maar de winkels vallen wel onder ‘beschermd stadsgezicht’ en Haarlemmerstraat 105 is een ’beeldbepalend pand’. Het ontwerp van Vocus Architecten BNA uit Bussum doert volgens de gemeente voldoende recht aan het straat en het historische aangezicht. Nummer 105 komt er bovendien praktisch onveranderd uit te zien. De monumentale kapconstructie van Stille Rijn 9 wordt in het ontwerp verwerkt.

Eigenaar van de panden is Dela vastgoed, dat (aldus LD) onder meer werkt in opdracht van het Spaanse modeconcern Inditex. Een van de formules die Inditex in huis heeft, en de meest waarschijnlijke gebruiker van de nieuwe winkel, is Zara. Over de komst daarvan is lang gespeculeerd, en de interesse van de Zara voor dit deel van de stad staat vast. De modezaak eist echter grote winkeloppervlaktes en die zijn, zelfs in het onlangs opgeleverde winkelgebied aan de Aalmarkt, nauwelijks te vinden in Leiden.

Het ontwerp van Vocus Architecten voor publiekstrekker Zara in de Haarlemmerstraat.

Het nieuwe gebouw ziet er van buiten straks uit als afzonderlijke pandjes, maar wordt van binnen één geheel van bijna 3200 vierkante meter op vier verdiepingen. Daarvan bestaat ruim 2600 vierkante meter uit winkelruimte. Volgens ‘insiders’ kan het nieuwe winkelcomplex een grote publiekstrekker worden.

 

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *