Meer informatie en toezicht op verbouwingen in Leiden noodzakelijk

Het is allemaal mooi en prachtig dat in het kader van deregulering er vaak geen vergunningen meer nodig zijn als je buurman gaat verbouwen. Ik vind dat evenwel een slechte ontwikkeling, vooral omdat je als buur dan niet weet wat er nou precies gaat worden verbouwd zo pal pal naast je: komt er een raam, een dakterras, een airconditioning of een duiventil?

Oke, geen bouwvergunning dan, maar ik vind wel dat de buurman wettelijk verplicht moet worden jee buren schriftelijk te informeren over wat hij gaat doen, over wie het gaat doen (een klusser of een geregistreerd bouwbedrijf), hoe lang dat ongeveer gaat duren, en met een of meer contactadressen. Als je het er dan niet mee eens bent, dan zou de verbouwing aan de gemeente moeten worden voorgelegd, met een mogelijkheid in beroep te gaan.

Mijn buurman is in de zomer vertrokken. Het pand is aangekocht door twee beleggers die het pand in een paar maanden tijd ombouwden voor kamerverhuur. Overigens zonder daarvoor bij de gemeente Leiden een onttrekkingsvergunning (je mag niet zomaar een woning verbouwen voor kamerverhuur) aan te vragen. Dat mochten de heren alsnog achteraf doen (nadat de kamerhuurders er al in waren getrokken). Daar staat kennelijk geen straf op.

Op dit moment wordt aan de achterzijde van de woning een grote verbouwing gedaan. Geen idee wat er wordt gedaan, de investeerders hebben niet de moeite genomen en het fatsoen om mij en de de buurtbewoners te informeren. De bouwvakkers die er werken hebben eerst met hun bedrijfsautotje de afvalcontainer voor mijn deur (overzijde straat) gesleept, zodat ze makkelijker hun auto’s pal voor de deur kunnen zetten van het huis waar ze aan het werk zijn. Wat een charmant gebaar (sic), maar de straat is niet van mij, dus ik kan en ga er niks van zeggen.

De gemeente Leiden maar eens gebeld met het verzoek poolshoogte te gaan nemen wat er nou allemaal wordt verbouwd aan het huis van mijn buren. De eerste reactie van de gemeente is dat er voor verbouwingen aan de achterzijde ,,bijna nooit een bouwvergunning noodzakelijk is”. Als ik pareer dat ik toch wel graag wil weten of er misschien een duiventil (Leiden is nou eenmaal een koekeroestad) of een groot raam komt, doet de ambtenaar besluiten toch maar even te gaan kijken.

Ik schat dat het houtwerk aan de achterzijde of de isolatie niet meer up-to-date waren. Als de nieuwe eigenaren dat even fatsoenlijk haden gemeld, dan had ik ze veel succes kunnen wensen met het uitvoeren van hun werkzaamheden, en misschien voor de bouwvakkers wel een kop koffie geschonken. Maar omdat ik niks weet, blijf ik dubbel alert en heeft de gemeente er nodeloos werk aan. Overigens nog niks gehoord van de gemeente.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *