Marianne Bank (Le Petit Oase) overleden

In het ziekenhuis nabij haar woonplaats Lacroix sur Meuse (Verdun) is op 19 maart Marianne Bank-Kranenburg (geboren 1947) overleden. Zij leed al vele jaren aan Parkinson, en belandde na een val met een gebroken heup in het ziekenhuis, waar zij aan uitputting is overleden.

Mart en Marianne Bank in 1996, vlak voor hun vertrek naar Lacroix sur Meuse.

Vanwege de zeer strenge corona-maatregelen in Frankrijk mocht niemand van de familie haar sinds haar ziekenhuisopname (12 maart) nog bezoeken. Zij wordt later dit jaar in kleine kring begraven (haar urn bijgezet op de begraafplaats) van het Groene Kerkje in haar geboorteplaats Oegstgeest.

Marian dreef vele jaren met haar man Martien Bank ‘Le Petit Oase’ aan de Geversstraat 63A in Oegstgeest. Zij maakten van deze horecagelegenheid midden jaren zeventig een restaurant-brasserie met een puur Hollandse kaart. In al die jaren dat ik in de horeca kom (45 jaar) heb ik geen restaurant ‘gezien’ waar de ‘nationale’ keuken zo smaakvol was. En het waren warempel geen kleine porties. Als je een stuk vlees bestelde (ik was fan van hun cordon bleu), dan kreeg je dat ook, een formaat/hoeveelheid waarvoor je even de tijd moest nemen.

Marian was een bijzondere gastvrouw, zeer sociaal en vriendelijk; het was alleen al daarom plezierig om er te verblijven, zeker gecombineerd met de degelijke en smakelijke kookkwaliteiten van Martien die – samen met Marian – het horecabedrijf overnam van zijn vader. Die was op die plek in de jaren vijftig een ‘konditorei’ begonnen, met onder meer Oostenrijks gebak. Omdat zakelijk succes uitbleef, veranderde senior de zaak in een snackbar die populair was in het dorp.

Halverwege de jaren negentig openbaarden zich bij Marian de eerste verschijnselen van Parkinson. In 1996 besloten zij te stoppen met de horeca en verhuisden zij naar hun vakantieverblijf in Lacroix sur Meuse. Het bedrijf werd verkocht aan Cees van Duin (tot dan kok in het Koetshuis in Leiden) en zijn vrouw Ineke Kruit. Op hun beurt deden zij een paar jaar later het bedrijf over aan de eigenaren van de kleine horecaketen ‘Koetjes en Kalfjes’ (met o.m. ook een vestiging in het ooit vermaarde restaurant Cleyburg (thans Proeflokaal Bregje) aan de Herenweg 227 in Noordwijk) Het horecabedrijf in Oegstgeest heet thans Suzie’s en Van Aken.

De familie wil op een later tijdstip Marians overlijden passend gedenken.

1 antwoord
  1. paul van delft
    paul van delft zegt:

    Ik heb als kleine jongen van Jeanette Bank al patatjes gekregen voor een kusje. maar toen was ik echt nog maar een jaar of 7. Dat is dus bijna 64 jaar geleden. Wij woonden toen in de vogelbuurt en zaten op school in Oegstgeest. Mijn broer was toen vriendjes met Billy. Martien en Marianne waren altijd heel gastvrij en vriendelijk ondanks het verdriet van het verlies van hun dochter. Kortom heel lieve mensen die Bankjes
    Het zat in de genen want vader en moeder Bank waren ook hardstikke lief.!!!

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *