Maaltijdbezorging Leiden: baggerrestaurants vooral bij ‘Thuisbezorgd’

Zeker, het is een best weelde als je een keer geen tijd hebt om te koken en een maaltijd kunt laten thuis bezorgen van een van de vele restaurants in de stad. Ik schat dat ‘Thuisbezorgd’ de grootste is (meeste aangesloten restaurants), gevolgd door de ‘kwalitatief’ betere Foodora en Deliveroo.

Bij Thuisbezorgd zijn echt de grootste shitrestaurants aangesloten; van die bedrijven die geen of nauwelijks nog klandizie IN hun zaak hebben (ga maar eens kijken rond zeven uur), en kennelijk hun kop boven water houden door maaltijden – of wat daarvoor moet doorgaan – thuis te bezorgen.

Onbegrijpelijk ook dat sommige mensen vijf sterren geven aan bv. pizza’s, een tamelijk eenvoudig gerecht om te maken. Niks culinaire kennis voor nodig; gekookte of gebakken aardappelen vragen meer tijd en aandacht. Er kan met pizza’s ook niet veel mis gaan.

En nu we het toch over Italiaanse restaurants hebben: waarom maken de meeste Leidse ‘Italianen’ van die rottige en vaak slechtsmakende pasta’s. Proeven ze hun eigen sauzen weleens? Wanneer krijgt Leiden eens een goed Italiaans restaurant. Geloof me, ik heb de restaurants in Leiden die een beetje goede naam hebben/hadden geprobeerd. Het eten is veelal een haastklus van luie en slechte koks.

Mijn test is altijd de ‘Saltimbocca alla Romana’, een gerecht oorspronkelijk uit Rome (en omgeving) van dunne (soms opgerolde) kalfslapjes met daarop (of daarin) een plakje parmaham en een blaadje salie, begeleid door een licht gebonden witte-wijnsaus. Kalfslapjes moeten langzaam garen zodat ze ‘zacht’ blijven. In al die ‘goede’ Italiaanse restaurants in Leiden was het vlees taai en droog. Het werk van onkundige koks dus.

En dan is er een heel groot aanbod bij Thuisbezorgd van ‘Egyptische, Marokkaanse en Griekse’ eethuizen. De meeste heb ik een keer geprobeerd: van die slappe patat en goedkoop, vaak taai en smakeloos vlees in soms ondefinieerbare sauzen. En voor veel te hoge prijzen.

En – opkomend ?– is het aantal hamburger ‘restaurants’. Restaurants tussen aanhalingstekens want een aantal heeft alleen maar een keuken (ergens op een bedrijventerrein) voor levering aan huis. En zo duur (soms boven de tien euro voor een ‘dubbele’ hamburger met een plak bacon en smakeloze kaas, een schijf tomaat en een slablaadje) dat je snel genoegen neemt met een Big Mac Menu van McDonald (die trouwens niet bezorgt).

Wat me ook opvalt is dat er in Leiden nog een paar Chinese restaurants zijn waarvan de menukaart al vijftig jaar niet is veranderd. Maar nog steeds echt goedkoop zijn. Tien, elf euro voor gerechten met drie keuzes. Een keer per jaar bestel ik er nog en heb dan voor twee, drie dagen te eten.

‘Thuisbezorgd’ zou er goed aan doen kwaliteitseisen te stellen aan de deelnemende restaurants en niet alleen af te gaan op de sterren die door ‘klanten’ worden uitgedeeld. Foodora en Deliveroo doen dat mijns inziens beter. Natuurlijk die sterren zijn een waardering van klanten en moet worden gerespecteerd. Maar wie alleen shoarma, pizza’s en ouderwets chinees eet, heeft – vergeef me de hoogmoed – niet meteen verstand van eten!

Nadeel van zowel Foodora als Deliveroo is dat die organisaties je dwingen lid te worden (o.m. via Facebook); contant afrekenen is er niet bij in tegenstelling tot Thuisbezorgd. Ik begrijp dat wel een klein beetje, maar ik word zo langzamerhand heel erg moe van passwords, inlogcodes, etc. Reden voor mij om af te haken. En daarmee snij ik mij, helaas, in de vingers, want – zoals gezegd – de gemiddelde restaurants die zijn aangesloten bij die organisaties zijn een klasse beter dan bij Thuisbezorgd.

Moet gezegd dat ik de Indische/Indonesische en Thaise en enkele sushi (wat hebben we er de laatste jaren veel bijgekregen – bezorgrestaurants redelijk goed vind: meestal goede producten met smaak. Dat geldt ook voor een aantal broodjeszaken trouwens.

En lof voor de restaurants die bezorgen in papieren tassen (in plaats van plastic) en die de maaltijden op de fiets brengen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *