Let op bij taxi’s op station Leiden!

In korte tijd hebben verschillende taxichauffeurs op station Leiden mij geprobeerd op te lichten. Het gaat om zogenaamde ‘eigen rijders’, individuele ondernemers die niet zijn aangesloten bij de grotere taxibedrijven in Leiden en omgeving.

Omdat die ‘vrije’ jongens het vooral van het klantenaanbod op het station moeten hebben, proberen ze die ritten flink uit te baten. Tot twee keer toe werd mij voor gehouden dat zij vanwege wegwerkzaamheden in de binnenstad moesten omrijden en wel via de Willem de Zwijgerlaan om de Hooigracht te kunnen bereiken. De eerste keer ben ik er in gestonken, de tweede keer was ik voorbereid.

U graag
De kennismaking met de tweede taxichauffeur was sowieso vervelend. De man verwarde mijn invaliditeit (moeilijk lopen) met openbare dronkenschap met de welkomstzin: ‘Zo, heb jij lekker gedronken?’

Ik corrigeerde zijn taxatiefout en voegde er direct aan toe dat ik graag met u wenste te worden aangesproken.
Dat viel helemaal verkeerd: ‘Jij maakt niet uit wie ik met jij of u aanspreek’.
Ik deelde hem mee dat de u-vorm een teken van beschaving en respect is, zeker als het gaat om oudere mensen waartoe ik mij inmiddels reken.

Wegopbreking
Hij sputterde nog wat, maar – omdat we inmiddels reden – was de andere informatie die hij kwijt wilde belangrijker, namelijk dat hij moest omrijden (via de Willem de Zwijgerlaan) vanwege wegopbrekingen in de binnenstad. Nou had ik die route van mijn huis naar het station diezelfde namiddag nog te voet afgelegd en toen was er nog niks aan de hand. Dus ik zei nogal dwingend tegen hem dat ik hem wel een alternatieve route zou wijzen, namelijk over de singels. En ook dat beviel hem geenszins, waarschijnlijk omdat hij daardoor minder omzet (taxikilometers) kon maken.

Bedreigd
Net op de singel gekomen, zei hij dat hij mij uit de taxi ging zetten, omdat hij zich bij mij niet veilig – ja zelfs bedreigd – voelde.

Ik zei dat ik dat een interessante optie vond: taxichauffeur zet ’s avonds laat invalide man uit de auto! Ik reageerde daarop met: ‘We kunnen drie dingen doen. U brengt mij terug naar het station; of we rijden naar het politiebureau en regelen daar deze kwestie of u brengt mij gewoon naar huis. En mocht u mij toch uit de taxi zetten, dan gaat het volgende gebeuren: ik maak een foto van uw auto (nummerbord) en zal – al kost me dat duizenden euro’s – net zo lang procederen tot uw vergunning wordt ingetrokken, al moet ik daarvoor naar de Hoge Raad der Nederlanden’. Geen idee trouwens of die daarover gaat, maar het wekte veel indruk, want hij bond in.

Respect voor uBij mijn huis aangekomen stond de meter op 10 euro en 7 centen. Ik heb nooit klein geld in mijn zak, maar heel toevallig vond ik toch nog een ‘dubbeltje’. Ik gaf de chauffeur een briefje van tien en het muntje met de mededeling ‘Laat u maar zitten. Dat is mijn respect voor u!’

Hij riep nog wat na, maar geen woorden die ik herkende.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *