Leidse politici huichelen over zorg voor arme mensen

Je schrikt je eigenlijk rot als je hoort dat de gemeente Leiden 12 tot 14 procent rente (per jaar) rekent voor ‘kleine’ leningen die arme mensen nodig hebben om bijvoorbeeld en koelkast of wasmachine te kunnen kopen. Op een lening van 500 euro betaal je dus 60 tot 70 euro rente per jaar; dat zijn grofweg 25 tot 30 hele broden. Hoe sociaal is dat?

Bij dit soort treurig nieuws is het makkelijk om de gemeente Leiden onder uit de zak te geven. Maar wat ik veel erger vind is dat onze gemeenteraadsleden, van wie een aantal hardop belijdt dat ze zo zijn begaan met het lot van mensen die het minder hebben, het gewoon niet weten. Dat noem ik laksheid en luiheid. En ben je dan eigenlijk als wethouder (Roos van Gelderen van de SP die de portefeuilles ‘Jeugd, zorg en welzijn’ heeft en PvdA’er Marleen Damen, verantwoordelijk voor o.m. ‘Werk en inkomen’) werkelijk geïnteresseerd in het rechtvaardig besturen van een stad? Heb je dan nog een ideologie of ben je gewoon een robot?

Wat spraken de huidige college-partijen (D66, SP, PvdA en VVD) in hun ‘Bestuurs- en Beleidsakkoord’ ook al weer af toen zij aantraden in 2014: ,,De gemeente versterkt de maatregelen om problematische schulden van Leidse huishoudens te voorkomen en aan te pakken. Problematische schulden leiden niet zelden tot gezondheidsproblemen, een beroep op de bijstand en/of huisuitzetting. Door vroegtijdig in te grijpen kan voor de betrokken huishoudens veel leed en voor de gemeenschap veel geld worden bespaard. Schuldhulpverlening blijft toegankelijk voor iedereen. Wij zetten extra in op het voorkomen en aanpakken van schulden en intensiveren het aanbod.”

Je valt toch schuddebuikend van je stoel als je deze huichelarij leest. En waarom wist geen enkele politieke partij van deze woekerpraktijken? Het is te danken aan het tv-programma Kassa (en in het kielzog de kranten, waaronder Leidsch Dagblad) dat deze kwestie naar buiten bracht. En Leiden is niet de enige boef: 130 andere gemeenten rekenen ook zo’n hoge rente. Opvallend is dat Den Haag ruim 2 procent rekent. Daar zijn kennelijk wel geëngageerde raadsleden die hun huiswerk hebben gemaakt; mensen die nog een zekere bevlogenheid hebben. Hoewel ik het een legitieme vraag vind of je sowieso rente moet rekenen.

En wat is zo’n lokale partij als Leefbaar Leiden nou eigenlijk waard (nota bene met de termen ‘Leefbaar’ en ‘Leiden’ in de naam) als die niet weet wat er in de haarvaten van onze Leidse samenleving speelt. Het eerste wat je doet als je raadslid wordt voor zo’n partij (of van de PvdA of SP) is uitzoeken hoe de stad voor de minder bedeelden zorgt; welke regelingen er voor hen zijn.

Ben benieuwd hoe de lokale politiek hiermee omgaat. Ja, ze hebben na de tv-uitzending van Kassa meteen vragen gesteld aan burgemeester en wethouders (wat waren ze ineens snel – sic). Het is interessant te weten wie wanneer tot deze hoge rente heeft besloten. Zo’n besluitt gaat buiten de gemeenteraad om; het zijn interne besluiten/voorstellen vam ambtenaren die dat kortsluiten (als het goed is) met de verantwoordelijk wethouder, en soms met het college. En goed raadslid komt daar altijd achter. Of kennen onze raadsleden geen arme mensen in de stad. Ik sluit het niet uit. Leiden, ga je diep, heel diep schamen!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *