Leidenaars: Niet zo zeuren over overlast op 2 en 3 oktober!

 

Er was deze week heel veel boosheid in de stad over het onverwachte festijn ‘Dak-af-Juh’ op de Kaasmarkt. Oké, het is niet netjes gegaan, misschien zelfs knullig, maar dat kon ook echt niet anders. Het ging hier om een absolute noodmaatregel in het kader van het veiligheidsmanagement dat onze stad op 2 en 3 oktober absoluut nodig heeft. Gelukkig hebben we een burgemeester die durft te beslissen. En Leidenaars: op 2 en 3 oktober moeten we niet zeuren over lawaai en overlast. Wie het feest nu nog niet begrijpt, moet maar verhuizen. Zeuren mag de rest van het jaar weer.

Om een mix van redenen waren veel mensen (soms heel erg) boos: omwonenden omdat het muziekfestijn op het laatste moment (besluit op vrijdag 29 september) naar ‘hun’ plein was verhuisd omdat het dak van de Hoogvliet-parkeergarage (waar het eerst was gepland) het gestamp van 1500 dansende en stampende bezoekers niet zou kunnen houden (daar had de gemeente tevoren beter onderzoek naar moeten doen, want dat is toch het eerste risico dat je bekijkt voordat je een vergunning afgeeft, lijkt mij); in een wijk met een voorzitter die geweldig goed kan tetteren (de gemeente houdt zich zijns inziens – bijna – nooit aan afspraken); en boosheid dat de gemeente tienduizenden euro’s (ja, dat vinden veel Leidenaars zonde van ‘hun’ centen) heeft betaald om het feest mogelijk te maken.

Ik zou niet graag verantwoordelijk zijn voor het veiligheidsbeleid in onze stad op 2 en 3 oktober. Het beheersen van groepen feestvierders (de meesten onder – te – grote invloed van alcohol, en dus nooit luisteren) is buitengewoon ingewikkeld. Groepen mensen mogen zich niet klem lopen (vooral risico’s op Nieuwe Rijn/Stadhuisplein/soms op het kermisterrein/Steenstraat); er moeten altijd ontsnappingsroutes zijn voor ambulance, brandweer en politie, en uiteraard voor publiek. En dat allemaal nog in het internationale licht van een zeker vergroot risico op terroristische aanslagen.

In al haar wijsheid besloot de gemeente – nu de Garenmarkt door bouwactiviteiten (nieuwe parkeergarage aldaar) niet kon worden gebruikt – dat er op een andere plek een publiekslokker moest komen om met name de omgeving van de Nieuwe Rijn te kunnen ontlasten. Goede noodoplossing. En Kaasmarkt-omwonenden: toon een beetje solidariteit met die Garenmarktbewoners die al jaren ‘harde’ muziek voor de deur hebben van onze Amin van Buuren!

De gemeente doet dat prima, maar moet dus af en toe dit soort (vervelende) besluiten nemen – in het geval van de Kaasmarkt dus heel ad hoc – om de stad zo te kunnen laten functioneren dat die een veilige omgeving is voor ons allemaal. Dat is ook nu weer gelukt, petje af. Dus Leidenaars: niet zo hard schreeuwen als er op 2 en 3 oktober iets gebeurt dat – al dan niet onverwacht – overlast geeft!

En, zo las ik in het Leidsch Dagblad van 4 oktober: een bewoner gaat tegen de gemeente een procedure beginnen om alle documenten die tot het besluit van verplaatsing van Dak-af-juh hebben geleid boven water te halen. Om vast te kunnen stellen of het gemeentebestuur in deze zaak geen steken heeft laten vallen. Prima, wil ik ook weten, maar vooralsnog krijgt de gemeente Leiden alle voordeel van de twijfel.

1 antwoord
 1. r.de wolf
  r.de wolf zegt:

  Beetje vreemd dat ze pas op het laatste moment op het idee komen dat het te druk gaat worden. Dit had men 3/4 maanden geleden al kunnen weten lijkt mij,
  dan hadden ze ook netjes aan de lokale horeca kunnen vragen of die iets wilden organiseren en niet een al of niet bevriend bureau een zak geld geven en zeggen hier: ga maar lekker gesubsidieerd gasten van de lokale horeca afpakken!
  En hoe zit het met de reguliere Leidse ondernemers die wel alles uit eigen zak moeten betalen om een feest te organiseren? Krijgen die nu ook subsidie? Zij hebben er ook voor gezorgd met hun feestjes dat het niet te druk zou worden op het stadhuisplein!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *