Leiden interesseert leegstaand pand in de Merenwijk geen enkele zier

Mijn sympathie gaat uit naar ondernemer Leo Hartman. Hij bezit een al langdurig leegstaand en zijns inziens onverhuurbaar bedrijfsgebouw in de Merenwijk waar hij dus flink geld op toelegt.

Hij heeft nu het plan opgevat om zijn onroerend goed te verbouwen tot tijdelijke studentenhuisvesting Het gebrek daaraan is een aanhoudend en snel groter wordend Leids probleem: een universiteit die door ongebreidelde groei – wat een ondernemerschap is dat (sic) – zichzelf en de stad verstikt. Twee vliegen in één klap, dacht Hartman uiteraard: mijn verhuurprobleem opgelost en weer een aantal studenten onder dak.

Waar de gemeente Leiden op andere plekken in de stad over haar eigen benen struikelt om de bestemming van onroerend goed te wijzigen ten gunste van de eigenaar (in horeca), zo rigide reageert ze op de plannen van Hartman. Waar afspraken en spelregels voor de Nieuwe Rijn op basis van het humeur van wethouder Strijk kunnen worden gewijzigd, is de gemeente nu van plan voet bij stuk te houden. Want bewoning is uitgesloten, want op een bedrijventerrein leidt dat meestal tot milieubeperking voor de bestaande bedrijven.

Eigenlijk zegt de gemeente ‘nee’ op elke oplossing die Hartman aandroeg, met een merkwaardig venijn ook. De gemeenteambtenaar zei bij de Raad van State, die de kwestie imiddels behandelt, dat de onverhuurbaarheid van en pand niet alleen aan het gebouw hoeft te liggen!!! Wat een onbeschaamdheid is dat.  Wat suggereert die nou eigenlijk? Dat de eigenaar niet genoeg initiatieven neemt om huurders te zoeken?

Zelfs de Raad van State vroeg zich, toch enigszins verwonderd (zo las ik in het Leidsch Dagblad) af wat een eigenaar van een onverhuurbaar gebouw in Leiden dan nog wel mag. De gemeente wil niks: geen tijdelijke studentenhuisvesting of hostel, niet voor 1 of 5 jaar, nooit niet. Een bedrijfswoning is bespreekbaar. Een megabedrijfswoning in een leegstaand bedrijf? Hoe creatief is dat? Mag Hartman er dan misschien ook 50 kleine bedrijfswoninkjes maken? Of mijnheer Strijk: verbouwen tot een grote pannenkoekboerderij?

Nee, een leegstaand bedrijfsgebouw, dat is volgens de gemeente geheel en al het probleem van de eigenaar zelf, althans op sommige plekken in de stad. De Raad van State doet binnenkort uitspraken.

1 antwoord
  1. G van leeuwen
    G van leeuwen zegt:

    Erg jammer dit allemaal
    Heb af en toe het gevoel dat de poltiek er alleen is voor problemen. Z e denken niet in kansen pakken en problemen zoals dit positief proberen op te lossen. Het is een tijd van innovatie heren politici: gebruik dit om ook dit soort problemen op een goede manier op te lissen het zijn mooie kansen denk positief in plaats van constante tegenwerking.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *