Koning veegt met zijn excuses voor vakantiereis straatje Rutte schoon

Ach, dat die beperkt intelligente koning van ons in coronatijd naar Griekenland vliegt – met instemming van onze kennelijk ook niet veel sociaal intelligentere premier – is in zekere zin tot daar aan toe. Maar ik word boos over manipulaties van de waarheid en werkelijkheid.

De suggestie alleen al die wordt gewekt dat Willem-Alexander eigener beweging nu zijn excuses heeft aangeboden voor zijn foute keuze! En die met een zeer geraffineerde formulering (gelezen vanaf de autocue) vooral de Tweede Kamer, thans op reces vanwege de herfstvakantie, de wind uit de zeilen wordt genomen…

Dat kan onze Willempje helemaal niet. Er is een slimme ghostwriter aan het werk gegaan die – natuurlijk op initiatief van, met dominante bemoeienis van, en uiteraard ook met instemming van onze premier – een handig politiek document heeft geschreven waarmee een heleboel kritiek van de Kamer wordt voorkomen; waarmee Rutte zichzelf handig meteen in de luwte heeft geplaatst. Dat vind ik manipulatie. Daarmee heeft Rutte de koning voor zijn politieke karretje gespannen; Willem veegt het pad schoon voor onze premier. Het kan – want het is geschied – maar mag dat eigenlijk staatsrechtelijk?

Terwijl miljoenen (veelal thuisblijvende) Nederlanders instinctmatig begrepen dat je als koning in deze tijd niet op vakantie gaat (daartoe riep onze eigen regering zelfs op: blijf – als je toch gaat – in eigen land), was die boodschap niet tot Willem, Maxima en Rutte door gedrongen. Hoe ver van de werkelijkheid moet je staan als je dat niet hebt gesnapt. In welke kooi leef je dan in hemelsnaam? Wat blijft er over van solidariteit met het volk, dat commitment dat Willem suggereert te hebben met ‘het lijdende volk in deze coronatijd’?

En waarom komt iedereen maar weg met excuses. Die mijns inziens schijnheilige smoel van Willem-Alexander die zonder te knipperen met zijn ogen veel omstandige zinnen brouwt, maar niet gewoon recht-door-zee kan zeggen: ‘Sorry, wat ben ik stom geweest’. En niet meer dan dat. Excuses worden helaas weggedrukt in een stortvloed van teveel mooie woorden die wijzen op de vermeende ‘sociale betrokkenheid’ van onze koning bij al onze miserie.

En Rutte – die al veel te lang een soort onaantastbaarheid en onkwetsbaarheid uitstraalt – hij gedraagt zich als (de werkelijke) vorst, gebruikt weliswaar minder omslachtigheid, maar tegelijk heeft hij zoiets: wie kan mij immers wat maken, wie durft mij aan te pakken.

Excuses, het is niet meer dan een simpele administratieve afwikkeling van alweer een dissonant rond het koninklijk huis. Een koning die kan doen wat hij wil. Die dankzij de politiek een onaantastbare positie heef en vooral houdt. Die volgend jaar 5 procent loonsverhoging krijgt voor het zalig nietsdoen, terwijl zzp’ers en horeca-ondernemers en anderen naar de kloten gaan, pensioenen worden gekort, de werkloosheid toeneemt, de armoede groter en groter wordt.

Een dochter, kroonprinses Amalia, die nog niks kan en nog niks doet, straks zes jaar gaat studeren en daarvoor straks 1,6 miljoen per jaar krijgt. Wat is er mis met 100 euro zakgeld per maand voor een (vegetarisch) patatje en een nieuw jurkje. Koninklijk Huis, wat een waanzin is dat!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *