‘Koffers op Hageveld’, herinneringen van oud-seminarist Leo de Ridder (+1992)

Oud-leraar Nederlands Leo (L.J.) de Ridder (geboren 15-1-1937 in Noordwijk, overleden te Leiderdorp 9 februari 1992) schreef in 1987 zijn herinneringen op aan het klein-seminarie Hageveld in Haarlem, waar hij het gymnasium (1949-1955) volgde ter voorbereiding van het priesterschap. Hij woonde toen alweer ’thuis’ bij zijn moeder aan de Voorstraat in Noordwijk-binnen, daartoe gedwongen door de ‘verlammende’  ziekte van Parkinson.

Leo de Ridder, circa 1975.

Na het klein-seminarie vertrok hij in 1955 naar het groot-seminarie in Warmond, waar  hij het advies kreeg zijn studie op te geven nadat hij verklaarde zijn homoseksuele gevoelens niet te kunnen onderdrukken/negeren. Hij ging aansluitend Nederlands studeren in Leiden, een studie waarover hij 13 jaar heeft gedaan. Eind jaren zestig krijgt hij een parttime baan als leraar Nederlands aan de MMS Bijdorp in Voorschoten.

Hij neemt afscheid van het onderwijs (Lucas-College) in 1984 omdat de ziekte Parkinson hem het functioneren in die rol onmogelijk maakte. Vlak na zijn 55ste verjaardag in 1992 overlijdt hij in het Elisabeth Ziekenhuis in Leiderdorp aan een zware infectie, opgelopen na een operatie aldaar.

Onderstaande het boekwerkje ‘Koffers op Hageveld’ dat in de herfst van 1987  in eigen beheer is uitgegeven in een oplage van 150 stuks die vooral was bestemd voor vrienden en familie. Een klein deel van de oplage is via de lokale boekhandel in Noordwijk-binnen verkocht. Het boekje is niet meer te koop of te verkrijgen (Henk van der Post, januari 2020).

 

  


 

 


 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *