‘Klimaatakkoord’ van lakse regering dat burgers moeten gaan betalen
Natuurlijk, wij burgers betalen in feite alles wat de overheid uitgeeft. Dat is geen nieuws, maar soms is het gedrag van onze overheden (de politiek) heel wrang. Dat geldt bijvoorbeeld voor het nieuwe klimaatbeleid dat nu wat concrete vormen aanneemt. Een weinig verrassende visie die door laksheid al jaren te laat is. Nu heeft de ‘visie’ ook al de titel ‘Klimaatakkoord’ gekregen. Hoezo akkoord? Wat is dat voor volksverlakkerij?
Ons land (de politiek wederom) is vooral en altijd geïnteresseerd in banen, in een goed draaiende economie. Dat ging jaren en gaat nog steeds ten koste van het milieu. In feite mogen veel fabrieken legaal ons milieu vervuilen (soms zelfs de dood tot gevolg hebbende; denk hierbij aan mensen met bijvoorbeeld ademhalingsproblemen) op onze kosten.
De werkzaamheden van vervuilende bedrijven zijn geregeld in hinderwet-vergunningen die in eerste instantie door gemeenten zijn afgegeven. En vooral in kleine dorpen is onvoldoende kennis en kunde aanwezig om milieuconsequenties te kunnen overzien, laat staan die te kunnen beschrijven in een vergunning.
Laten we daarom heel blij zijn met deskundige (deskundiger en vooral ook principiële vaak dan onze overheden) en activistische organisaties als Milieudefensie, Greenpeace, Stichting Natuur en Milieu, etc. die niet schromen rechtszaken te voeren tegen overheden. Want echt, het is hoogtijd dat we stappen zetten om onze aarde bewoonbaar te houden. En ja, dat gaat pijn doen.
In die klimaatvisie veel aandacht voor het terugdringen van het gasgebruik. Dat loopt ‘heel toevallig’ parallel met het oplossen van grote problemen (aardbevingen, bouwvallige woningen, etc.) in Groningen. Want Groningen gaat ‘dicht’ en wij burgers mogen de overschakeling op andere energiesoorten (de overheid heeft het vooral over stroom; in casu woningisolatie en zonne- en windenergie).
Ik herinner mij nog hoeveel moeite mijn ouders (huurders van een woningwetwoning in Hoogmade) )hadden in de jaren zestig toen Nederland werd ingericht voor wat toen heette ‘het goedkope’ aardgas (politici noemden de gasvondsten bij Slochteren zelfs een goudmijn). Weg stookolie, hout en kolen. Maar de ombouw van apparaten (c.q. de aanschaf van nieuwe) voor het ‘hetere’ aardgas kostte een flinke duit, een rib uit het lijf van mijn vader en moeder.
En ook nu is het niet anders. De omschakeling naar andere energiesoorten gaat elk huishouden – laag geschat – duizenden euro’s kosten. En voor zover de staat daaraan zal bijdragen, is nu al een verhoging van de belasting op gas aangekondigd van 20 procent. Absolute dooddoener is dat waarschijnlijk tegelijkertijd de belasting op stroom 6,5 procent omlaag gaat.
Kijkt u eens op uw eigen energierekening wat dat betekent. Je schiet er bijna van in de lach. Ik betaal 170 euro per maand aan gas, op jaarbasis dik 2000 euro, waarvan ruim 900 euro staatsbelasting. Ik ga dus 180 euro (die 20 procent dus) meer betalen. Aan stroom betaal ik 400 euro per jaar, waarvan de staat ongeveer de helft pakt. Dat bedrag gaat dus met 6,5 procent omlaag, zeg maar met 25 euro. En deze fopspeen moet het voor ons aantrekkelijker maken om versneld over te stappen op groene energie.
Mag je hopen. Want heel veel mensen kunnen die stap niet betalen. De meeste sociale huurwoningen zijn al onbetaalbaar. En ook mensen die ternauwernood hun eigen huisje kunnen betalen hebben niet de middelen om de ‘overgang’ te kunnen betalen. Ik schreef het al eerder: ruim een miljoen mensen leven ONDER de armoedegrens, en miljoenen OP de armoedegrens.
En wat gaat onze overheid doen met al die extra inkomsten. Investeren in een gezonder milieu. En met dit kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie (denk nog eens na als u de volgende keer gaat stemmen!) gaat dat geld vast en zeker weer naar het bedrijfsleven, want ‘dat zet zoden aan de dijk’. En natuurlijk komt er een ‘beperkte subsidie voor isolatie en zonnepanelen. U weet wel: als de vraag ineens groot wordt zijn die potjes de tweede helft van het jaar leeg.
Het gaat – zegt het kabinet zelf – hartstikke goed (megawinsten!) met ondernemend Nederland. Naast het zeer waarschijnlijk afschaffen van de dividendbelasting van 1,4 miljard op jaarbasis, wil dit kabinet nog meer geld pompen in ondernemend Nederland met de de aloude en onmeetbare argumenten dat dat goed is voor de economie en werkgelegenheid en de internationale concurrentiepositie.
Wat is regeren toch eenvoudig (sic). Een lakse een onbetrouwbare overheid vraagt loyaliteit op het gebied van milieu van zijn burgers, loyaliteit die die burger vooral zelf mag en gaat betalen. Ergo: er is geen nieuws onder de zon!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!