Keihard in de tang van creditcardmaatschappij Visa

Ik ben het slachtoffer van creditcard-terreur. Nee, er is niks van me gestolen, maar kennelijk ben ik na tientallen jaren ineens niet meer betrouwbaar en kredietwaardig genoeg voor het verkrijgen van een nieuwe creditcard.

Het zit zo. Omdat ik bezig ben mijn rekeningen bij Rabobank op te zeggen omdat ik naar een bank ga met een iets meer fatsoen en een hogere standaaard op gebied vsn milieu en welzijn (Triodos), was ik gedwongen mijn creditcard bij Rabobank (nota bene uitgegeven in samenwerking met Visa) op te zeggen. Want zo werkt dat: je moet dat eerst doen, omzetten naar een goedkoper pakket, anders kun je niet van je rekening af bij Raobank. Enfin, geïrriteerd die procedure maar gevolgd. Zit dus nog even aan die slechte service van Rabobank vast.

Inmiddels nieuwe creditcard aangevraagd bij Visa. Wat een gedoe is dat. Je moet een onmogelijk aantal formulieren overleggen. En dat tegen de achtergrond dat ik het idee had dat ik via Rabobank al bij Visa zat. Dat was kennelijk heel dom van mij, want een telefoontje leert mij dat Visa de Rabobank ,,als een concurrent beschouwt.” Snapt u het nog? Ook mijn betalingsverleden was niet interessant: ik sta niet geregistreerd in Tiel; verdien redelijk; betaal alles op tijd; ben in bezit van eigen huis met hypotheek die niet groter is dan grofweg tweederde van de waarde van het huis.

Al maanden in dispuut met Visa, want ik kan geen kopie leveren van een bankafschrift waarop (nou komt het: hou u vast) ,,de bruto rentelasten, maar ook de aflossing staan, inclusief eventuele premies voor een kapitaalverzekering of een bankspaarrekening. In geval van een aflossingsvrije hypotheek, ontvangen wij graag een bevestiging ondertekend door uw bank, waarin dient te staan dat uw lening aflossingsvrij is.”

Ik heb ze mijn jaaroverzicht 2016 van Obvion (waar ik de hyptheek heb) gestuurd waarop duidelijk staat hoeveel rente er is betaald over welke schuld. Niks aflossing. Wie een beetje kan lezen, kan vaststellen dat het een aflossingsvrije lening is die lager is dan de waarde van mijn huis. Alleen Visa ziet dat niet. Vervolgens – om ze helemaal tevreden te stellen – heb ik Visa een uitdraai gestuurd van drie maanden inkomsten en uitgaven van zowel mijn oude als mijn nieuwe bank.

Het mocht niet baten. Ik heb een email geschreven waarin ik Visa (formeel ‘Internationale Card Services) meld: Ik word hier heel moe van. Uit de reeds aan u toegestuurde documenten blijkt dat ik een aflossingsvrije hypotheek heb, dus ALLEEN RENTE BETAAL.Voorts heb ik u van mijn oude en nieuwe bankrekening een uitdraai over een periode van drie maanden gestuurd. Ik ben uw club inmiddels meer dan zat en trek hierbij mijn aanvraag in! Wat een bedrijf!” Ik ben netjes gebleven toch? Grappig, vind ik, is dat mijn partner – die minder verdient en en geen eigendom heeft – wel door Visa is geaccepteerd, alweer enkele jaren geleden.

Ik weet niet zo goed wat ik nu moet doen om een creditcard te krijgen. Want je moet wel zo’n ding hebben als je bijvoorbeeld in de VS komt. Zelfs voor een hotelletje in Valkenburg kun je (met uitzondering van een paar hotels) via internet alleen reserveren/boeken met een creditcard. Ja, het dorpje dat vol staat met aftandse hotels heeft ook de wereld ontdekt. Ik blijf maar thuis, denk ik.

Heeft u vergelijkbare ervaringen, laat het me weten. Misschien kunnen we gezamenlijk iets bereiken via de Consumentenbond o.i.d. Reageer via Facebook of via mijn website www.leidsehenkie.nl

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *