Jonge kinderen kunnen onbeperkt gokken op de 3-oktoberkermis

Het was eigenlijk bij toeval dat ik ontdekte dat er nogal wat goktenten zijn op onze 3-oktoberkermis. De 9-jarige dochter van een vriend van mij had 50 euro gekregen om op de kermis uit te geven. Drie kwartier later meldde ze zich weer, want het geld was op. Ze had 35 euro vergokt. Ongelooflijk.

Veel van die goktenten hebben zo’n ‘verslavend’ spaarsysteem, waarbij je punten of munten moet verzamelen om voor de grotere prijzen in aanmerking te komen. Maar meestal is eerst de portemonnee leeg en kiezen kinderen ‘uiteindelijk’ voor een goedkope en meestal – qua waarde – een onbenullige prijs. En natuurlijk heeft zo’n kind soms mazzel en ‘wint’ (eigenlijk koopt) een prijs van enige waarde. Maar meestal zijn het ‘lege dozen’, onbenullige en waardeloze prullaria die na 3 oktober in de vuilnisbak terecht komen.

Ik heb op 3 oktober rond een uur of twee een tijdje staan kijken bij een paar van die tenten. Opvallend veel jonge kids van 8 totr 12 jaar, en – ook opmerkelijk – geen ouders. En tussen veel van die kinderen ontstond een soort concurrentiestrijd over wie de meeste punten of munten had verzameld. Het leek een onderlinge stimulans om nog meer geld te spenderen. En – ik heb het niet gezien – nergens een medewerker van zo’n ‘goktent’ die moeite deed om kids in te tomen.

Waar overheden allerlei regels stellen aan het gokken, worden die op de kermis met voeten getreden. Formeel mag je vanaf 18 jaar gokken, heb je toegang tot casino’s. En Leiden is fel anti gokken, weert uit alle macht ondernemers die zo’n gokhal willen exploiteren in de stad. Maar op de 3-oktoberkermis mag en kan kennelijk alles. En het verraderlijke is dat dit soort gokken als een leuk spelletje wordt gebracht. Verslavend lijkt mij.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *