Ik hou me gedeisd, want van Rutte moet ik nog even wachten op het corona-virus

Ik het alle afspraken en verplichtingen afgezegd. Dat is voor mij niet heel ingrijpend hoor, want ik werk al jaren niet meer. Ik heb vrijwillig voor een zeker isolement gekozen, omdat in mijn vrienden- en kennissenkring – mensen met wie ik recent nog in contact ben geweest – mogelijk corona heerst. Twee van hen zijn getest, omdat zij typische verschijnselen (hoesten, koorts, hoofdpijn) van het virus toonden. De uitslag laat nog even op zich wachten.

Het heeft wel iets wrangs: om te voorkomen dat anderen het via mij krijgen, zit ik nu al een week thuis. In de wetenschap trouwens dat op termijn dat corona-virus mij welhaast zeker komt bezoeken; de kans dat dat gebeurt is groter dan 1 op 2 (nota bene 60 procent!).

In zekere zin help ik dus (door zoveel mogelijk thuis te blijven) de enorme piek van ziektegevallen voorkomen, af te vlakken zodat onze ziekenzorg niet op korte termijn overbelast raakt. Want dat is in de kern het advies van Rutte c.s.: zorg dat je niet NU ziek wordt, maar straks (want dan mogen we helpen elkaar resistent te maken zodat het virus ‘verdwijnt’). ‘Dat kunnen we beter managen’.

Ik behoor tot een risicogroep. Misschien nog niet zozeer vanwege mijn leeftijd van 64 – denk ik arrogant – als wel vanwege het feit dat het mijn lijfelijke entourage al langer ontbreekt aan die jeugdige, gestaalde perfectie. Ik ben al wat sleets.

Overigens ga ik frequent naar buiten, af en toe om een boodschap te doen in ‘mijn’ supermarkt aan de Lange Mare. Dat is een – vooral midden op de ochtend – rustige buurtsuper (Spar). Of naar de kaasboer (Van Boheemen) daar vlakbij, of naar de slager (Van der Zon) iets verder om de hoek op de Haarlemmerstraat.

Of ik maak soms een wandeling van een paar uur, vooral om dat lijf nog een beetje te teisteren sinds ik dus vanwege corona de fysio-fitness heb afgezegd. Niets leukers dan een flink eind wandelen, en dan een smakelijke lunch ergens op de route. Deze week liep ik via de Haarlemmerstraat, Lange Mare, Haarlemmertrekvaart naar Warmond. De route terug ging via de Merenwijk, Schipholweg, NS-station. Mijn hemel, wat was ik blij met de visboer op het plein voor het stationsgebouw. Ik smachtte naar een broodje garnalenkroket, naar verse, gerookte zalm. Wat mis ik de horeca!

Teruglopende via de Haarlemmerstraat naar mijn huis, verbaasde ik mij er over hoeveel winkels er gewoon open waren (dacht dat Rutte die allemaal had gesloten, maar kennelijk heb ik dat niet goed begrepen), maar ook over het feit dat er toch aardige wat (goedkope, eenvoudige) horeca open was.

McDonald aan de Donkersteeg heeft kennelijk in recordtijd en speciale afhaalbalie laten bouwen, zodat weer rechtstreeks (besteld) eten kan worden verkocht. Vast en zeker ook in andere vestigingen. Sommige horecazaken hebben plakkaten aan ramen/deuren waarop staat dat alleen bestellingen kunnen worden opgehaald. Maar als je zo binnenstapt, word je ook geholpen. Dan is er nog een aantal bedrijven dat geopend is omdat ze een zowel over horeca als bv. een verkoopafdeling beschikken voor chocolade, bijproducten. Die vallen kennelijk onder de regeling van ‘supermarkten’.

Een paar van mijn vaste horecagelegenheden die principieel nooit aan thuisbezorgen/afhalen deden, nemen nu wel initiatieven in die richting. Het smakelijke en sfeervolle Allemansgeest heeft een kleine selectie op zijn site gezet (als het werkt, wordt het menu volgens eigenaar Francis Borsje uitgebreid). Ophalen, betalen via tikkie. Bezorgen, helaas alleen in Voorschoten. Arnoud en Lou van de Engelenbak (Lange Mare) zijn vanaf donderdag 19 maart online met een serie afhaal/bezorg-gerechten. Jean-Paul van Leeuwen van de Beproeving (’t Gangetje) zit nog te dubben.

Ik vind trouwens dat restaurants/horeca weer zo snel mogelijk open moeten, streng gereguleerd weliswaar: maximum aantal mensen (eigenlijk halvering van het aantal zitplaatsen) die op ten minste twee meter van elkaar kunnen zitten; flesjes sanitizer (antibacteriële gel) op tafel, doekjes (zelf in prullenbak werpen), keukenpersoneel met hygiënische handschoenen dat gerechten op een balie plaatst, waar gasten het zelf ophalen. Een stuk veiliger, denk ik, dan met z’n alle naar de supermarkt!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *