Hoe kan ondemocratische partij als PVV zo ver komen?
Ik begrijp niet dat in een parlementaire democratie als de onze, partijen als de PVV aan verkiezingen kunnen en mogen deelnemen. Het gaat hier immers om een door één enkel individu geleide partij; een ijdeltuit die zich door niets of niemand de les laat lezen; die ook geen achterban (leden) heeft die hem ter verantwoording kunnen roepen of die zijn gedrag kunnen toetsen. En, misschien is dat nog wel veel schrikwekkender: waarom stemden zo veel Nederlanders op een ondemocratische partij en gaven daarmee carte blanche aan een eenling?
Waarom staat onze Kieswet en regelgeving zo’n ondemocratisch gedrocht als de PVV toe waardoor autocraten als Wilders kunnen uitgroeien tot een welhaast ‘parlementair gekozen’ dictator? De PVV is een partij zonder leden, houdt geen partijcongressen en beschikt niet over regionale afdelingen. Er wordt geen partijblad met informatie over de organisatie uitgegeven, beschikt niet over een wetenschappelijk bureau dat discussienota’s publiceert en kent geen jongerenorganisatie die voor vers bloed zorgt. Je kunt geld doneren, hoewel voor mij niet duidelijk is wat daarmee gebeurt. Ook van de geldstroom is Wilders natuurlijk de baas. Deze inmiddels tot grootste politieke partij uitgegroeide club wordt bestierd door een grillige, eenkennige roeptoeter, een man die helemaal nul respect heeft voor anders denkenden en anders levenden; die het leven beschouwt vanuit een piepklein toilet en met een superblanke blik door een spleetje de samenleving in kijkt.
En al die PVV- mannetje en -vrouwtjes die straks in onze regering zitten zijn in feite niet anders dan spreekpoppen voor de ‘grote’ Wilders die in die partij een beetje god speelt. Als je een zekere intelligentie bezit laat je je niet inhuren door een sociopaat die per dag andere standpunten vertolkt. Inmiddels ben ik wel in zekere mate fan – maar niet heus – van Wilders super-acteertalent. Ineens – na de verkiezingen – mochten al die verketterde buitenlandse mensen blijven, want Wilders voelde zich ineens (aanstaand) premier van alle Nederlanders. En hoewel hij dus niet de superregent van ons land wordt, kuist hij op dit onderwerp nog even zijn taal om bepaalde coalitiegenoten nu niet tegen zich in het harnas te jagen.
Democratie is een mentaliteit. Wie ons land bestuurt, wil besturen, heeft de plicht zich van alle kanten te laten bekijken en controleren. Daar moet je het juiste karakter voor hebben. Dat houdt ook in dat een leider van welke partij ook door een achterban (door leden) kan worden weggestemd. Dat is geen doel, maar noodzakelijk omdat voor iedereen een geldingsdatum geldt. Wie zelf niet aanvoelt dat het tijd is om terug te treden, moet een zetje krijgen. Een partij, achterban, is er ook om de stabiliteit van argumenten te bewaken, onderzoek te (laten) doen naar de validiteit ervan.
Maar, hoe vreemd is dat? Bijna alle kandidaat-minister hebben een hbo- of wetenschappelijke studie gedaan, maar stralen uit dat er aan wetenschap en onderzoek een luchtje zit. Een beetje Amerikaans ook, waar ook zo vaak over wetenschap wordt geschamperd. Wilders heeft een opleiding bij de stichting ‘Opleiding Sociale Verzekeringen’ in Amsterdam gedaan. Geen idee wat dat voorstelt; er is op internet helemaal niets over terug te vinden.
Nee, het is niet niks die 37 zetels – de miljoenen mensen die op hem stemden – die de PVV behaalde. Maar wat voor signaal is dit? Is het alleen maar maatschappelijke onvrede? Ook in mijn familie is er op de PVV gestemd. In de argumentatie proef ik een brede maatschappelijke onvrede, een algemene kritiek dat ‘we door alles en iedereen worden belazerd’. Dat Turkse en Marokkaanse mensen – in den brede de islam – het straks voor het zeggen heeft. Maar die kritiek komt vaak ook van mensen die geen enkele Turk (anders dan via de naai-atelier en de stomerij wellicht) of (noord) Afrikaan kennen. En elkaar zijn gaan na kwaken.Is dat de maatschappelijke onvrede? Zeker er schort nog heel veel aan de integratie, een proces van generaties vooral.
Inmiddels is Geert dus een man met macht en invloed. Maar Wilders is in zijn ‘eenmansbestaan’ volgens mij helemaal murw gebeukt, kent geen weinig reflectie of empathie. Het is een mens met een zeer beperkte beleveniswereld. Hoe gewond/gezond ben je – en je gezin – eigenlijk nog als je bijna twintig jaar vierentwintig uur per dag met een leger beveiligers in kogelvrije auto’s en vesten moet leven. Een normaal mens zou in zo’n soort gevangenis niet willen en kunnen leven; zou nooit voor zo’n ontwrichtend gezinsbestaan kiezen. Wilders aan het stuur? Ook al is dat wellicht met 130 kilometer per uur; laat het nooit gebeuren, hij is er absoluut ongeschikt voor. En het wordt hoog tijd dat de Kieswet en aanverwante regelingen zodanig worden aangepast dat elke partij wordt gecontroleerd door een partij-orgaan, een achterban, en met inzicht in de financiën.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!