Het CBR blijft slecht communicerende en een weinig professionele organisatie

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar bij mij gaan alle antennes uit als ik het ‘woord’ CBR alleen al hoor. En niet alleen dat: er overvalt mij meteen een buitengewone droefheid als ik hoor/lees hoe die  al jaren slecht geleide overheidsorganisatie omgaat met (oudere) burgers. Dit jaar ben ik zelf aan de beurt om persoonlijk het genoegen te mogen smaken van de kwaliteit (sic!) van de communicatie van het CBR. En, geloof me: ik ben daar echt niet vrolijker van geworden.

Sinds oktober 2014 ben ik gedeeltelijk invalide (linkszijdig verlamd, maar kan wel redelijk lopen) als gevolg van een (rechtszijdig) herseninfarct. Om te mogen rijden moest ik een proeve van bekwaamheid afleggen voor het CBR. Ik mag gelukkig weer rijden, weliswaar verplicht in een automaat met een ‘beugeltje’ over de stuurkolom naar rechts om de richtingaanwijzer met mijn gezonde rechterhand te kunnen bedienen. Dat ik toestemming kreeg, verraste mij enigszins, omdat de verplichting voor bestuurders geldt dat zij altijd twee handen aan het stuur moeten houden en ik dus nu altijd met één hand chauffeer.

Vanwege mijn handicap is mijn rijbewijs slechts 5 jaar geldig (ipv standaard 10 jaar). Op 14 juni verloopt mijn rijbewijs (zo staat tenminste geprint op dat ‘plastic’), maar voor het CBR is dat curieus genoeg ineens 1 juni 2020, zo merkte ik in de communicatie met dat instituut!

Vanwege mijn achterdocht ten aanzien van het CBR ben ik op tijd begonnen met aanvragen (indienen van een gezondheidsverklaring), dacht ik optimistisch. Op 3 februari kreeg ik een bevestiging in ‘MijnCBR’ van het CBR dat ik in het circuit zit (betaald heb) en dat ik uiterlijk over 3 maanden een reactie krijg.

Op 1 mei maar eens gebeld met CBR hoe het er mee staat. De site was niet bereikbaar omdat enkele honderdduizenden mensen vanwege corona opnieuw moeten worden ingepland voor het verkeersexamen. Telefonisch is de dienst overigens wel goed bereikbaar voor mensen als ik die via het keuzemenu kunnen intoetsen dat het om een gezondheidsverklaring gaat. Ik kreeg te horen dat ik over uiterlijk een week (8 mei) een reactie kon verwachten.

13 mei (bijna twee weken later!), niks gehoord. Maar weer eens bellen. En er blijken – wat een toeval – zojuist documenten in ‘MijnCBR’ te zijn geplaatst waarmee ik verder kan. Vanwege de drukte was het voor mij wederom onmogelijk om op de CBR-site te komen. Volgende dag heel vroeg opgestaan, want de site is slechts beperkt toegankelijk: van ma t/m za van 6.00-23.30, zo van 13.00-23.30 uur (beetje vreemd dat die ’s nachts is afgesloten, en zondag pas na 13 uur – in tegenstelling tot bv. de site van dat andere ‘fuifnummer’ de belastingdienst).

En warempel, ’s morgens om precies 6 uur constateer ik dat er 3 documenten onder precies dezelfde titel in mijn bak zijn geplaatst: ’13-05-2020 Het CBR heeft u verwezen naar een Keurend arts’. Ik probeer een ‘document’ aan te klikken om de inhoud ervan te kunnen lezen en uit te printen, maar er gebeurt niets. Ik stel vast dat in tegenstelling tot eerdere documenten die ik heb ontvangen het hier alleen om een soort administratieve mededeling gaat, want documenten in blauw met een symbooltje er voor kan ik wel openen.

Maar weer contact gezocht: alleraardigste meneer die mij uitlegde wat ik moest doen (en wat ik al had geprobeerd). Oké dacht ik, misschien heb ik toch niet goed gekeken; laat ik het nog eens proberen. En weer zonder resultaat.

Mijn volgende contact was inhoudelijk ronduit stuitend. Eerst wilde het CBR mijn verhaal niet geloven; ik moest het aanklikken. Met de website voor mijn neus, zei ik met enige stemverheffing dat het document niet te openen viel (want geen link), waarna de man van het CBR zijn reactie veranderde in wat vaag geleuter over de (‘wat gebrekkige’) digitale kwaliteit van de CBR-site en dat ik het over een paar dagen nog maar eens moest proberen. En dat hij het anders wel per post zou opsturen.

Misschien ben ik wel met een kluitje in het riet gestuurd. In ieder geval is er niks veranderd (verbeterd) op ‘MijnCBR’. Het is nu wachten op de post, maar zeker ga ik woensdag weer bellen. Ik hou u op de hoogte.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *