Helaas terreur werkt: Niemand durft cartoon te maken van Mohammed

Of we het willen of niet; ons grondwettelijk recht om in vrijheid onze mening te kunnen en mogen uiten (zonder te beledigen, te kwetsen) is opnieuw ingeperkt door hysterische en fundamentalistische moslims uit, vooral, Pakistan. We zijn inmiddels zo murw gebeukt (zeg maar gerust geterroriseerd!) dat niemand het nog in zijn hoofd zal halen zelfs maar een grove schets op papier te tekenen van de ‘grote profeet’.

Integendeel zelfs, want wie ingezonden brieven in landelijke kranten leest, komt langzamerhand tot de conclusie dat acties als die van onze nationale idioot Geert Wilders schadelijk zijn voor onze economie. Ja, en net als bij ons kabinet, is de portemonnee ons nader dan een belangrijk principieel recht om soms serieuze zaken (het geloof) eens op de korrel te nemen.

Rutte zegt in dit soort kwesties wat mij betreft net niet hard genoeg dat Wilders ‘gewoon’ handelt volgens onze grondwet, DE basisrechten van onze samenleving. Als verdediging naar o.m. Pakistan probeert hij slechts uit leggen dat Wilders niet in de regering zit en het dus hier niet voor het zeggen heeft. Ook moeilijk trouwens, want leg maar eens uit aan fundamentalisten (Allah regelt immers alles) wat een parlementaire democratie als de onze is. Onze ‘eigen’ orthodoxe protestanten begrijpen het soms nauwelijks!

Ik was het trouwens volstrekt oneens met die geplande cartoonwedstrijd van Wilders. Die was niet anders bedoeld dan te beledigen, om mohammedanen te treiteren en te krenken. En misschien ook wel omdat ‘blondie’ al een tijdje geen aandacht heeft gekregen. Het gaat hier wat mij betreft per se niet om vrijheid van meningsuiting dus.

Naar onze Nederlands-Europese instincten lenen Allah en Mohammed zich uitstekend voor cartoons. Het fundamentalistische Saoedi-Arabië bijvoorbeeld dat meent de zuivere islam te vertegenwoordigen, een strenge en onplooibare variant die nationaal en internationaal in moskeeën – met geldsteun – wordt uitgevent. Een land ook dat andere moslimgelovigen – en kinderen – in bv. buurland Jemen vermoordt (door bommen), mede om der wille van het geloof.

Terwijl de elite van dat land in Parijs, Londen en New York tegelijk tonnen uitgeeft aan zaken die haaks staan op de leer van Allah en Mohammed. Een puissant rijk land dat bovendien nooit vooraan staat om geld te geven (te helpen) als in een ander islamitisch land zich een ramp voltrekt. Wat is dat voor land? Je kunt in ieder geval over deze (gedrags- en geloofs-)aspecten prachtige cartoons maken, maar het gebeurt dus niet (meer)!

Want wie wil de toorn van Allah, en vooral van een aantal van zijn hysterische volgers, over zich afroepen? Je zal toch wel wijzer wezen. Het spijt mij genoeg dat ik dit – ook voor mijzelf – moet vaststellen.

Ik kan mij niet aan de indruk onttrekken dat Wilders ook gewoon gezwicht is voor aanzwellende dreigingen (zelfs fatwa). Kijk, dat Wilders en zijn gezin klokje rond moet worden beveiligd (hoe veilig is dat trouwens?) is al erg genoeg, dan wil je niet naar een nog hogere niveau van beveiliging, lijkt mij. Dat had hij trouwens ook wel tevoren kunnen bedenken.

Het heeft trouwens ook wel iets moois dat aanhangers van de islam hun god en profeet niet afbeelden. Als je werkelijk vindt dat zij onmenselijk ‘groot’ zijn, ‘in feite’ het heelal overstijgen, waarom zou je ze dan afbeelden als mensachtige, binnen een menselijke dimensie? Ja, ik begrijp zelfs dat dat een belediging kan zijn.

En denk daarbij ook nog eens aan onze christelijke afbeeldingen van God: een blanke man, met zilvergrijs-wit haar, een plaatje dat stamt uit onze kindertijd (jaren zestig), stammend uit een nog oudere periode van ongekende blanke suprematie en uitbuiting. Ook verschrikkelijk toch? Ik heb mij ontworsteld aan mijn christelijke opvoeding en opleiding. Ik geloof in de natuurwetten, niks hogere machten! Maar ik gun iedereen het recht om te geloven, waarin dan ook, met respect voor de ander.

Het stemt mij overigens in zekere mate mild dat ik in ons land reacties kan optekenen van mohammedanen – nee, van lang niet van allemaal, maar toch – die hun schouders optrekken over de actie van Wilders. Niet dat ze blij zijn dat hun profeet wordt beledigd, maar ze begrijpen dat hier nu eenmaal andere – democratische – winden waaien. En zo is het maar net!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *