Ground Zero ‘van de aardbodem’ verdwenen

Ground Zero, de aanduiding van de plek waar ooit de Twin Towers stonden, het gigantische World Trade Center van New York, dat op 11 september 2001 na een terroristische aanslag met gekaapte vliegtuigen met de grond werd gelijk gemaakt, is weer geheel bebouwd. Van de resten van de oude torens is alleen nog in het 9/11-museum, op de ramp-plek gebouwd, iets terug te vinden.

Het nieuwe stationsgebouw bij het WTC (gebouw op de achtergrond).

Het ‘One World Trade Center’ is met 541 meter (incluis spits) het hoogste gebouw van het Amerikaanse continent en het op drie na hoogste gebouw ter wereld. En je kunt weer naar de hoogste etage (31 dollar p.p., tickets via internet, zoek onder ‘Visit One World Observatory’), nu in minder dan 60 seconden (maar een tour van 5 kwartier). Als laatste is nu het metrostation gereed gekomen. Een ontwerp van de Spaanse architect Santiago Calatrava (die wij in Nederland onder meer kennen van de drie hangbruggen van zijn ontwerp over de Hoofdvaart in Haarlemmermeer).

Het ontwerp van Calatrava laat ruimte voor interpretatie: een vogel? Een ribbenkast van een walvis?

Het nieuwe stationsgebouw ligt (iets te krap) ingeklemd tussen het WTC (formeel adres: 285 Fulton Street) en Church Street (recht tegenover het Millennium Hilton Hotel) en andere torenflats. Voorheen was het metrostation gelegen pal onder de Twin Towers. Door het instorten van de torens in 2001 was het ondergronds metroverkeer vele jaren ontregeld.

Twee waterpartijen ter grootte van de grondvlakken van de oude WTC-torens. Het water verdwijnt in een voor het oog oneindige diepte. Indrukwekkend emotioneel en respectvol.

Op het voormalige Ground Zero is na de ramp als eerste een imposant monument gemaakt voor de vele slachtoffers. Op de grondvlakken van de voormalige Towers zijn immense waterpartijen gemaakt van marmer. Het water stroomt in een diep gat waarvan het einde niet is te zien. Alle namen van de slachtoffers zijn in stalen platen gegraveeerd die boven op de marmeren omheining zijn bevestigd (bijna 3000 namen). Het monument is zeer indrukwekkend en van een schaalgrootte die – denk ik – alleen in de VS mogelijk is. De kosten van het monument en het later gebouwde museum hebben in totaal bijna 1 miljard dollar bedragen, waarvan 200 miljoen voor de beide waterpartijen. Wie naar New York gaat, kan gerust een dag uittrekken voor bezoek aan alle nieuwe ‘attracties’ op het voormalige Ground Zero.

Bovenaanzicht van ‘Ground Zero’ met de grondvlakken waar ooit de oude WTC-torens stonden, waarop nu een prachtig monument herinnert aan de ramp met zoveel doden van 11 september 2001.

1 antwoord
  1. Okke
    Okke zegt:

    Een ontwerp van de Spaanse architect Santiago Calatrava (die wij in Nederland onder meer kennen van de drie hangbruggen van zijn ontwerp over de Ringvaart in Haarlemmermeer).

    Dat moet zijn de drie hangbruggen over de hoofdvaart in de Haarlemmermeer.

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *