Goede bouillon van vers pandavlees

Het kostte me vandaag, donderdag 13 april, veel moeite om in het luxe restaurant in de Leidse binnenstad niet – als grap – om ‘een goede bouillon van vers pandavlees’ te vragen. Natuurlijk heb ik het niet gedaan, en natuurlijk stond het niet op de menukaart, maar de gedachte geeft wel lucht aan mijn grote ergernis rond de hype omtrent twee reuzenpanda’s die sedert gisteren in ons land zijn. Attracties voor Ouwehands Dierenpark, wat een feest!

Boekhoorn

En we moeten multimiljonair Marcel Boekhoorn danken voor zijn jarenlange inspanningen om dit mogelijk te maken. Man, ga wat zinvols doen met je leven; ga desnoods postzegels sparen! Bespaar mij deze kosmische zelfvergroting.

Grotesk

Hebt u woensdag de televisiebeelden gezien van het binnenhalen van het vliegtuig (ook KLM) waarmee die beesten in ons land arriveerden? Ik telde in de gauwigheid zeker tien officiële voertuigen van politie, marechaussee en luchthavenautoriteiten. Wat een misbruik van gemeenschapsgeld. Gelukkig (sic) is er op het veel te drukke en altijd overvolle Schiphol niet veel anders te doen. Grotesk, dat was het.

Kolder

Hoe kan het dat zoveel mensen – nota bene 150 journalisten uit de hele wereld die op Schiphol wachtten om verslag te doen van de komst van die Chinese beren! – de absolute kolder in hun kop krijgen over twee pluizige beesten. Ik snap er werkelijk niets van.

Zorgen ze voor een soort nationale verbroedering? Zijn het de donkere kraaloogjes of is het de hoge aaibaarheidsfactor van die pluisbollen? Willen we ze aanraken en vertroetelen? Welke psycholoog kan iets verstandigs roepen over deze hype?

‘Deskundigen’

Voordat ik allerlei boze emails krijg dat ik een dierenhater ben, hecht ik er aan te melden dat alle dieren mij lief zijn. Maar laat ze in hun natuurlijke habitat (dierentuinen zijn commerciële gedrochten die mijns inziens weinig nut hebben) en blijf met je poten van ze af. Op tv zie tegenwoordig je niet anders dan dat ‘deskundigen’ de meest wilde en vreemde dieren vangen, vasthouden en koesteren, vaak om zogenaamd pedagogische redenen (nee, kindlief, je hoeft helemaal niet bang te zijn voor cobra’s en krokodillen, want ze zijn in de aard niet agressief!). De wereld verhoede ons voor nog meer fetisjsten als Freek Vonk!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *