Ziektekostenverzekeraar ONVZ vecht ruzie uit over rug van verzekerden

Mijn ziektekostenverzekeraar ONVZ heeft een dispuut met mijn fysiotherapeut Jurgens in Leiden over de tarieven die hij mag rekenen. Sedert deze verzekeraar gezamenlijk inkoopt met Zorg en Zekerheid (per 1 januari 2018), vergoedt ONVZ ineens lagere tarieven, zeg maar die van Zorg en Zekerheid. In plaats van ruim 36 euro per half uur krijgt mijn therapeut nu maar 32 euro, althans ONVZ probeert een contract tegen dat tarief af te dwingen.

Mijn ziektekostenverzekeraar ONVZ heeft een dispuut met mijn fysiotherapeut Jurgens in Leiden over de tarieven die hij mag rekenen. Sedert deze verzekeraar gezamenlijk inkoopt met Zorg en Zekerheid (per 1 januari 2018), vergoedt ONVZ ineens lagere tarieven, zeg maar die van Zorg en Zekerheid. In plaats van ruim 36 euro per half uur krijgt mijn therapeut nu maar 32 euro, althans ONVZ probeert een contract tegen dat tarief af te dwingen.

Ik krijg van mijn fysiotherapeut maandelijks een rekening die ik rechtstreeks declareer bij ONVZ. Dat systeem hapert evenwel sinds begin dit jaar. Al een paar keer heb ik gereclameerd bij ONVZ, maar pas sinds deze week weet ik dat ze de rekeningen van mijn therapeut niet meer vergoeden. En daarin is ONVZ ronduit achterbaks en oneerlijk. Steeds krijg ik zo’n formele mededeling via email dat ‘niet alles wordt vergoed’, hun standaardreactie overigens. En als je dan gaat controleren waarom niet, dan zijn mijn gedeclareerde rekeningen gewoon zoek; niet te vinden op het internet-klantenpodium ‘Mijn ONVZ’; ze archiveren geen declaraties die niet worden vergoed.

Je zou logischerwijs denken dat ONVZ dan het bedrag vergoedt dat zij acceptabel vindt, en ook eerlijk meldt dat de reden daarvan is dat mijn fysiotherapeut volgens hen te hoge tarieven rekent die niet worden betaald. Maar zo werkt het niet in de logica van ONVZ. Ze betalen gewoon geen ‘foute’ rekeningen, zeggen ze. Dus ik krijg helemaal niks.

Als ik mij er op beroep dat zij die door hen als fout aangeduide rekeningen in december 2017 gewoon nog wel wel betaalden en benadruk dat ik als verzekerde niks te maken heb of wil hebben met een discussie over tarieven, hoor ik helemaal niets meer. Dan is het antwoord: ,,Zo werkt dat mijnheer.”

Mijn fysiotherapeut zegt dat hij de kosten van zijn praktijk niet kunnen worden gedekt door de lagere vergoedingen. Hij weigert dan ook het ‘dictaat’ met ONVZ (hij heeft meer patiënten die daar zijn verzekerd) te tekenen. In ieder geval heeft mijn fysiotherapeut het fatsoen dat hij er begrip voor heeft dat ik de rekeningen niet aan hem betaal zolang dit conflict loopt, maar van ONVZ heb ik dus nog honderden euro’s tegoed.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *