Gemeente: Hoge rente leningen aan arme Leidenaars is pedagogisch!

We laten mensen in de bijstand hoge rente betalen op hun leningen om te voorkomen dat ze zich nog dieper in de schuld gaan steken; dat ze nog meer geld gaan lenen. Dat is de strekking van het cryptische antwoord – het orakel van Delphi steekt hier echt schril bij af – van ons gemeentebestuur op kritiek dat Leiden wel heel veel rente rekent (tot 14 procent) over geldleningen aan mensen die in nood zitten; aan mensen die bijvoorbeeld geen nieuwe wasmachine of koelkast kunnen kopen.

Alsof deze arme mede-Leidenaars ook maar de kans krijgen om ergens nóg meer te lenen! Deze mensen op bijstandsniveau zitten al tot hun nek in de miserie, krijgen echt nergens geld. En dan komt de ‘sociale’ gemeente Leiden, die in arren moede (met frisse tegenzin) wel geld aan ze leent met dat vermanende vingertje: het is voor uw eigen bestwil dat wij veel rente rekenen (immers: anderen doen dat ook), zodat u leert dat u niet nog meer gaat lenen. Wat is dit voor een onnozele voorstelling van zaken?

Het gemeentebestuur ontkent trouwens dat altijd zo’n hoog percentage wordt gerekend. Wie nergens anders kan of mag lenen, betaalt voor een lening bij de gemeente Leiden tussen de 5,3 en 8,2 procent per jaar. Geheel volgens de landelijke richtlijnen van de landelijke schuldhulpverlening, en bovendien rekenen reguliere banken rond de 8 procent, zo staat in het Leidsch Dagblad te lezen. Voor persoonlijke leningen aan mensen die net boven de bijstandsgrens zitten rekent de gemeente wel ruim 10 procent, want er is altijd risico dat er niet wordt terugbetaald.

Niks aan de hand dus: het past allemaal in landelijke statistieken; met andere woorden: bijna alle steden verdienen aan armoede. Dat er grote steden zijn, bijvoorbeeld Den Haag, die voor arme mensen niet meer dan een paar procent rente rekenen over leningen, daar rept het gemeentebestuur niet over. Het getuigt allemaal van grote lauwheid en passiviteit voor een gemeente die zegt een sociaal beleid te voeren voor minder bedeelden.

Volgens mij interesseert deze materie onze lokale overheid helemaal nul komma nul. Vele posten in de stadsbegroting zijn inmiddels winstgevende doelen geworden (parkeren, identiteitsbewijzen, etc.). Dankzij sociale leningen met hoge rente komt er meer geld beschikbaar voor de algemene middelen, een prachtig verdienobject dus. Lagere rente betekent dan dat iets anders moet worden geschrapt, bijvoorbeeld de bloembollen in de groenstroken van de Lammenschansweg.

Als de gemeenteraad dat per se wil, kan de rente omlaag, zegt het gemeentebestuur. Dat kost de stad 70.000 euro (er komt 70.000 euro minder binnen). Er staan thans 225 leningen uit voor een totaalbedrag van 3 ton, aldus wederom het Leidsch Dagblad. Hoe het kan dat de stad door renteverlaging 70.000 euro misloopt, is mij een raadsel, wat wie 70.000 euro deelt op de 3 ton, komt uit op maar liefst 23 procent rente. Wie maakt hier een rekenfout: de gemeente of het Leidsch Dagblad?

Ik ben benieuwd of onze meestal tamme en volgzame Leidse gemeenteraad nog met enige vitale voorstellen komt op dit gebied. Het zal wel niet, want een categorie van 225 mensen met een lening is als stemvee te klein, niet interessant. En als er nog wat gebeurt, zal het wel over de gemeenteraadsverkiezingen heen worden getild.

Stemadvies aan deze arme mensen voor 21 maart: stem links! Oh, sorry, PvdA en SP maken thans reeds deel uit van het Leidse college van burgemeester en wethouders. Dat was in de gauwigheid geheel aan mijn aandacht ontsnapt, excuus daarvoor. Stem dus, ja op… ja, op welke partij eigenlijk?

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *